930×122 POSADA 5

everac

A murit Paul Everac

Paul Everac, cunoscutul dramaturg care de ani de zile a avut o stransa legatura cu judetul Arges, a trecut in nefiinta. Paul Everac s-a stins din cauza unui cancer de prostata care l-a macinat timp de 7 ani. Dramaturgul a incetat din viata la 87 de ani la Bucuresti.

Paul Everac fusese internat la Spitalul Fundeni din Capitala la finalul lunii septembrie, unde a fost diagnosticat cu hemoragie digestiva inferioara si anemie severa. Dramaturgul in varsta de 87 de ani se afla la casa sa de vacanta din Podu Dambovitei, judetul Arges. Acesta s-a simtit foarte rau si s-a prezentat imediat la spital.

Paul Everac, dramaturg contemporan extrem de prolific, pe adevaratul sau nume Petre Constantinescu s-a nascut in Bucuresti la 23 august 1924. In 1948 a scris prima sa opera literara, poemul dramatic Robinson, o cautare patetica de Dumnezeu.

Urmeaza in interval de cativa ani alte zece piese, in general reinterpretari si parafraze de mituri cunoscute ca Oedip, Ifigenia, Ioan Botezatorul, Noe, sau evenimente ca Revolutia Franceza abordata dintr-un alt unghi, comentarii la Iuliu Cezar, etc.

In acest timp functioneaza in diferite locuri si ipostaze ca muncitor agricol, cantaragiu de sfecla, contabil, director de Casa de Economii, muzeograf, mai tarziu jurisconsult si apoi sef de protocol la Marea Adunare Nationala.

Cele 40 de piese inca nereprezentate constituie o treime din intreaga sa opera dramaturgica. A facut si regie de teatru. A condus Televiziunea Romana si Institutul de Cultura din Venetia. Nu a fost niciodata inregimentat intr-un partid politic. O biografie mai detaliata, cu nuante comice si ironice a lui Paul Everac se gaseste in volumul sau memorial “Revelionul” aparut in anul 2000.

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90