Kaia 930 x 120

ionica

Cornel Ionica: „E un lucru de neinteles de ce lumea nu se revolta”

Se afla deja la al treilea mandat de viceprimar. Nu o spune raspicat, dar abia asteapta sa il inceapa pe al patrulea. in aceeasi echipa in care se afla de mai bine de 11 ani, respectiv alaturi de primarul Tudor Pendiuc. Cornel Ionica, viceprimarul Pitestiului – caci despre el este vorba -, ne-a declarat insa ca nu se gandeste la alegerile din 2012, ci la problemele Pitestiului si cum pot fi acestea rezolvate. Nu uita insa sa isi intepe adversarii politici, crezand in acelasi timp in superioritatea PSD cel putin in municipiul resedinta de judet. Despre alegeri, administratie si prioritati este vorba in interviul pe care vi-l propunem astazi cu viceprimarul Cornel Ionica.

Cu ce tonus asteptati alegerile din 2012?
Sa va spun sincer, nu am evaluat in niciun fel situatia din punct de vedere politic, electoral. Consider ca nu suntem in campanie electorala si nu suntem interesati de campania electorala in momentul asta. Ma intereseaza cel mai mult sa rezolvam problemele specifice de la final de an, sa ne facem treaba pe linie administrativa, caci este mult de munca. Timpul nu ne permite o activitate electorala, politica, nici nu este cazul de asa ceva. Politica o facem in afara programului, atunci cand avem sedinte…in Primarie nu se discuta politica.

Cum comentati „derapajele” unor primari PSD, cum ar fi „Ducele”, cel de la Davidesti…?
Nu as vrea sa comentez foarte mult, caci fiecare are o gandire, are un target, dar eu as zice ca trebuie sa dam dovada de unitate si de fermitate. Pentru ca acolo unde lucrurile nu sunt foarte clare vor fi cetatenii care ii vor taxa pe primari. Oamenii sunt destul de avizati si nu cred ca pot fi pacaliti, amagiti, avand in vedere situatia cumplita in care se afla tara. si ne asteapta pe toti zile foarte grele, mai ales ca suntem in prag de iarna. Saracia se manifesta la tot pasul.

„Solutia trebuie gasita la nivel guvernamental”

Cum credeti ca va fi perceputa majorarea tarifului la caldura? in „carca”, sa spunem asa, cui o vor pune oamenii?
Oamenii au o perceptie destul de buna, in general. Mai sunt si putini oameni care sunt neinformati. Tarieful nu tine de noi, este impus de undeva din zona de guvernare. Problemele de aici vin, asa aapare lipsa prspectivei pentru tarife mai usor de suportat de catre cetateni. Ma gandesc la salariile si pensiile mici, la incapacitatea multora de a achita facturile. Solutia trebuie gasita la nivel guvernamental. Oamenii vor trebui sa raspunda in functie de modul cum sunt guvernati.

Va acorda Primaria ajutoare locale de incalzire?
E greu de spus in acest moment…in ceea ce ne priveste, tot timpul am venit cu ajutoare. Suntem unul din putinele orase din tara care am constribuit substantial cu subventii mereu. Partea de subventie de la Guvern mereu a venit mai greu, am fost pusi in situatia de a acoperi si partea de subventie a Guvernului chiar inainte de eliminarea acesteia. Cetateanul nu a fost pus sa plateasca mai mult decat trebuia. Acea parte de la Guvern am platit-o noi, in multe situatii. Nu am fost si nu suntem restanti sau grevati de imprumuturi la banci, am chibzuit atent fiecare leu. si in acest an vom cauta solutii, dar este greu de spus daca vom putea acoperi integral partea care revenea, din subventie, Guvernului.

„Cand spui sistem centralizat spui riscuri”

SC Termo Calor se confrunta cu aceleasi riscuri cu care s-a confruntat Termoficare 2000 SA care a ajuns in faliment?
Cand spui sistem centralizat spui riscuri, totdeauna. Cand spui termoficare spui niste riscuri pe care ti le asumi. Facem acum ceea ce poate ca trebuia sa facem mai demult. Daca politica de creare de centrale de cartier prinde, in 3-4 ani Pitestiul va fi asa cum am vazut orase vest-europene, va fi la un nivel ridicat privind energia termica. Din punct de vedere al reducerii costurilor si al pierderilor, centralele de cartier sunt cea mai buna solutie. Deja suntem in procedura de licitatie cu mai multe centrale termice, am facut si anul trecut mai multe centrale, se vad deja economii importante. Vorbim de 2-3 milioane de euro pana acum fata de sistemul clasic cu centrala mare.

Toata lumea zice ca e nemultumita de cate ceva, dar nu se revolta. De ce?

E un lucru de neinteles. Toti ne spun ca le e greu din cauza Guvernului si a masurilor luate, se adreseaza noua. Le explicam care este situatia si acolo unde ne revin noua obligatii le ineplinim fara problema. Nu cred ca putem primi vreun repros ca nu ne-am fi indeplinit dezideratele legale. Acolo unde ne-am luat angajamente, acolo unde legea prevede anumite proceduri le ducem pana la capat. Restul depinde de Guvern, de cum este gestionata situatia.

Indrazniti un pronostic pentru alegerile locale din 2012?
E devreme sa dau un pronostic, nici nu ma preocupa acest lucru. Numai ca noi facem tot ce se poate ca lucrurile sa mearga cat mai bine, la momentul potrivit cetatenii vor evalua si vor trage concluziile necesare.

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90