Eurial 930 x 122

femeia_copac

In coasta lui Adam

De foarte multe ori am auzit, la adunari ale organizatiilor de femei de la diverse partide politice, tema urmatoare: cum ca femeile trebuie sa aiba o pondere mai mare pe listele de candidati, in structura de conducere sau chiar in randurile unei formatiuni politice. De la aceste declaratii pompoase si pana la fapte a fost mereu cale lunga. Nicio femeie politician nu a rupt pana acum gura targului la nivel national, desi incercari au mai fost. Spunem pana acum pentru ca la fel de bine am putea spune pana la Elena Udrea. Bate, de ceva vreme, un vant anume in PDL care arunca, precum o nada, idei interesante pe piata, cum ar fi acelea ale unei femei premier sau chiar a unui presedinte cu fusta. Nimic rau in asta, pana la urma cunosc o multime de doamne care ar da clasa unor domni care se cred mari politicieni. Problema este insa aceea a faptelor, caci vorbe s-au mai spus.

Femeile din PDL isi revendica dreptul la a fi in frunte, dar nu pentru ca asa simt ele. Pentru ca sunt impinse, efectiv, din spate fie de la Cotroceni, cazul Elenei Udrea, fie de la Palatul Victoria, vezi cazul Andreei Vass. Blondele par a face legea intr-un partid obisnuit cu aplecatul si pupatul mainii, dar care da rasol cand vine vorba sa isi puna in practica ideile bune.

Conform Bibliei, femeia se trage din coasta lui Adam. Conform cu cele ce traim acum, femeia ii sta uneori in coasta lui Adam, oricare ar fi el. Se spune ca in spatele oricarui mare barbat de stat se afla cate o femeie puternica, dar iata ca si in spatele unor femei ambitioase sunt barbati puternici dispusi sa experimenteze.

Asa cum SUA au ales un presedinte de culoare, desi nimeni ar fi pariat vreodata pe asa ceva cu putin timp in urma, tot asa si Romania ar putea alege in viitor o femeie la Cotroceni, desi prejudecatile sunt majore. Problema este ca acest lucru se va intampla doar daca si cand barbatii, sau anumiti barbati vor dori asta.

Daca ne referim la femeile implicate in politica pe plan local, in Arges, sunt cateva exemple de reprezentante ale sexului frumos care au reusit sa se impuna prin tenacitate, diplomnatie si talent in a convietui cu prejudecatile masculilor. incepand cu cel mai nou exemplu, cel al pesedistei Simona Bucura Oprescu, cea care se impune incet-incet desi este inca la o varsta frageda, si ajungand pana la Liliana Gagiu, viceprimarul PSD al Pitestiului care se afla aproape de finalulul unui al doilea mandat. Sa nu uitam ca de pe plaiuri argesene a plecat spre Parlamentul European si Daciana Sarbu, corabia acesteia fiind puternic impinsa de la spate de barbati importanti de la nivel central.

Trebuie spus, insa, ca sunt in continuare putine femei de succes in politica. Par mai degraba rezultatul unor manevre ale barbatilor menite sa stinga orgolii si sa potoleasca ambitii mai presus de limite. intr-o lume a barbatilor, femeia continua sa fie in plan secund, desi poate ca ar merita sa iasa la lumina si sa incercam, cu totii, sa lasam si gaina sa cante. Nu de alta, dar de cocosi ragusiti si lipsiti de talent ne-am saturat in 20 si ceva de ani de democratie…

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90