pizzeria sapori  930 122

protest-pesti

Protest cu pesti la geamul lui Borbely pentru salvarea raurilor din Arges

Mai multe ong-uri de mediu au protestat marti la Ministerul Mediului împotriva avizelor de mediu eliberate pentru microhidrocentrale care se construiesc pe 3.300 de râuri, date de autorităţi din 2009 încoace.

Ong-iştii cer în special oprirea lucrărilor la microhidrocentralele de lângă Transfăgărăşan, unde trei râuri- Capra, Buda, Topolog – sunt distruse de lucrările începute. „S-au dat avize pentru 3.300 de râuri, dar cele mai afectate sunt cele din Masivul Făgăraş, unde suprafeţe din sit-urile Natura 2000 sunt puse în pericol. Protestăm astăzi pentru salvarea ecosistemelor”, a spus Dan Bărbulescu de la Asociaţia „Salvaţi Dunărea şi Delta Dunării”.

Protestatarii au adus o cruce pe care au răstignit un peşte şi au afişat pancarte pe care scria „Explode the Carpathian Garden!”, „Ne-aţi borbelyt pădurile şi râurile”, „Energie $ Verde $ şi râuri beton”.

ONG-urile i-au solicitat ministrului Laszlo Borbely oprirea tuturor lucrărilor ilegale şi sancţionarea celor direct implicaţi din instituţiile de profil, adică Agenţia Naţională Apele Române, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului.

Acţiunea de protest a fost organizată de cele 69 de ong-uri care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România. Potrivit ong-urilor, începând din primăvara acestui an, albiile mai multor râuri de munte din judeţul Argeş – Capra, Buda, Otic, Topolog şi, odată cu ele, habitate naturale protejate prin lege au fost distruse în schimbul construcţiei de microhidrocentrale.

Ministrul Mediului le-a spus protestarilor că va verifica toate documentele eliberate pentru hidrocentrale.

Susa: Adevarul.ro

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90