930×122 POSADA 5

romi

Romii, de patru ori mai putini la…oficial?

S-a terminat, asadar, o noua editie a recensamantului populatiei si gospodariilor din Romania. Probleme au fost destule, incepand cu retragerea unor recenzori care si-au dat seama ca se inhama la o munca prea grea pentru bani prea putini, si pana la discutiile legate de furnizarea CNP-ului. Acestea nu au fost insa cele mai mari probleme. Sunt si altele care vor influenta rezultatul statistic. Una dintre ele este legata de romii care nu s-au mai declarat romi, ci romani.

Conform datelor de la ultimul recensamant, cel din 2002, in Arges ar fi in jur de 10.000 de romi. Vorbim, asadar, de date oficiale. Doar atatia au fost cei care au spus ca fac parte din grupul etnic al romilor. Neoficial, insa, numarul lor este mult mai mare. Din diverse motive, multi au refuzat sa isi decline etnia, desi de multe ori aceasta este evidenta.

„Din estimarile noastre, nu s-au declarat ca fiind romi decat vreo 25% dintre romii cu care am stat de vorba. Este alegerea lor, desigur, dar nu vad cum ar putea sa le fie lezate drepturile daca se declara romi. Din contra, minoritatile au anumite beneficii de care trebuie sa profite, ne-a declarat Daniela S., recenzor in zona riverana Argesului din Pitesti. La randul sau, Marius Lita, expertul Prefecturii pentru problemele romilor, ne-a spus ca romii sunt mult mai multi, dar ca le este teama sa se declare ca atare.

„Sunt numaratori paralele ale noastre care arata ca romii sunt foarte multi in Arges. Nu va pot spune cati, dar sunt multi”, ne-a spus Lita. Surse din cadrul Partidei Romilor afirma insa ca in Arges ar fi circa 40.000 de romi, la o populatia de circa 650.000 de persoane.

Alte probleme care au fost la acest recensamant se refera la seriozitatea unor recenzori. Din dorinta de a termina cat mai repede, multi au finalizat chestionarele in cateva minute, desi, legal, ei nu trebuie sa treaca nicio data decat dupa ce obtin acordul celui chestionat la fiecare intrebare in parte. si au fost cateva zeci de intrebari la care au trebuit argesenii sa raspunda, nu gluma!

„Din acest motiv nu cred ca vor fi date corecte per ansamblu. De exemplu, multi au estimat suprafata locuintelor lor la un nivel mult inferior celui vizibil, de teama poate sa nu fie impozitati in plus. Nici numarul de camere nu l-au spus corect. in plus, mai sunt unii recenzori care au mai trecut peste unele intrebari”, ne-a declarat Mihai V., un recenzor care a actionat in zona Gavana a Pitestiului.

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90