930X122 MAIA

regele_mihai

Tema de campanie

Pentru USL este relativ simplu din punct de vedere al strategiei de campanie: arata ce „dezastru” a provocat PDL la guvernare, ca „salariile s-au taiat”, ca „s-a atentat la pensii”, ca „ne-au vandut tara cei de la putere”. Cu conditia sa si reuseasca sa inchege bine alianta dintre PSD, PNL si PC, USL are, desigur, sanse destul de mari la anul (din punct de vedere logic, pentru ca la cum voteaza romanul in general…). Ce poate face insa PDL, partidul aratat cu degetul si care el insusi se simte „cu musca pe caciula”? A se vedea in acest sens incercarile de rebranduire a partidului, inclusiv de schimbare a culorii. Poate sa caute si sa gaseasca cele mai bune teme de campanie. Iar intr-o Romanie zguduita de saracie, de nesiguranta si de – scuzat sa-mi fie termenul! – prostie sau, hai sa ii spunem un nivel tot mai scazut de educatie, o tema mai nimerita de campanie decat monarhia nu putea fi gasita.

Ce sa vina sa spuna cei de la putere? Ca vor mari pensiile si salariile? Desi e lege in acest sens (ca doar ei si-au asumat-o), nu vor putea, caci acordul cu FMI nu ii lasa. Vor veni sa spuna ca vor da cate 10.000 de euro la fiecare roman, asa cum procedeaza un alt partid? Ar fi un copy-paste grosolan si fara nicio sansa de reusita. Sa spuna ca au tinut tara pe linia de plutire? Prea putin il intereseaza pe nea Ion acest lucru, caci lui i s-a luat ajutorul de incalzire, iar lui nea Nelu si mai mult ii casuna pe ei, ca doar i-au taiat din salariul sigur pana nu de mult pe care il avea ca bugetar. in aceste conditii, trebuie gasita tema de campanie iar PDL pare sa se fi orientat, din punctul meu de vedere, catre sperietoarea monarhiei.

Actiunile presedintelui Traian Basescu si ale altor lideri din PDL nu sunt deloc intamplatoare. Asa cum se stie, Basescu isi calculeaza atent fiecare pas, iar unii lideri ai Opozitiei, cum este Tariceanu, il mai si ajuta. O sa vedeti cat de mult va specula actuala putere declaratia lui Tariceanu conform careia Romaniei i-ar prii monarhia! „Aha, USL vrea instaurarea monarhiei! Romani, vi se va fura democratia! Mogulii si regele vor sa vanda tara caselor regale straine! Romani, va veti inchina la rege si, mai ales, nu va veti mai putea alege direct presedintele tarii!” – parca si aud inainte si in campanie astfel de gogosi aruncate pe piata electorala.

Problema este ca vor prinde, caci manipularea maselor cu teme-sperietoare prinde de minune la noi in tara. Unde, repet, nivelul de educatie este tot mai scazut, iar pe acest fond apar noi si noi monstri politici si sociali. si daca nu ma credeti, spune-ti-mi dumneavoastra in care tara cei care ajung in arest, fie si pentru o zi sau doua saptamani, ajung imediat apoi europarlamentari sau in topul preferintelor electoralului cand vine vorba de sondaje?

Kaia 555×222
570 X 90 POSADA 3