pizzeria sapori  930 122

agricultura

Scadere in agricultura argeseana

In sfarsit, dupa o lunga asteptare, iata ca sunt gata primele date preliminarii ale recensamantului agricol general care s-a derulat in 2010. Datele disponibile in momentul de fata la nivelul judetului Arges arata ca situatia este de la an la an mai delicata, ca numarul fermierilor, dar si al animalelor este in scadere.

Nu mai surprinde pe nimeni, de asemenea, ca nivelul la care s-a ajuns cu terenurile care sunt nelucrate este alarmant de-a dreptul. in schimb, costurile in domeniul agricol au crescut.

Ar fi de rasul lumii sa ajungem sa nu mai avem ce manca, in conditiile in care odata eram numiti „Granarul Europei”! Cu toate astea, datele ne indica faptul ca avem de-a face cu o scadere in medie cu 5% fata de cifrele din 2002 cand a avut loc precedentul recensamant.
Astfel, numarul exploatatiilor agricole a scazut cu 5,15%. in 2010 au fost recenzate 162.858 de exploatatii agricole in Arges, din care 161.798 fara personalitate juridica.

Ce inseamna asta? Producatori individuali, neasociati si care lucreaza pamantul pentru a trai uneori de la o zi la alta!

De asemenea, suprafata agricola utilizata a exploatatiilor agricole s-a redus cu 5,5% fata de 2002, ceea ce inseamna un grad mare de divizare a proprietatilor (intre timp, unele terenuri s-au impartit ca urmare a procesului de mostenire). Datele arata ca si numarul de animale din judet a scazut semnificativ, cu peste 10% in unele situatii.

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3