pizzeria sapori  930 122

ermitaj

Un cadou de la „Adevărul”

Zilele astea s-au găsit la chioşcuri la preţ derizoriu de 5 lei câte trei albume din seria muzee.

Aceste albume tipărite în condiţii grafice ireproşabile în Italia costau când s-au difuzat 13 lei cu ziarul Adevărul.  Această idee generoasă de a însoţii un cotidian de o carte, CD  a dus la faliment Cotidianul, ziarul lui Raţiu! A preluat ideea şi ziarul Adevărul şi văd că şi Jurnalul Naţional.

Adevărul a avut din acest punct o politică foarte agresivă. Dar se pare că toată presa pe hârtie se îndreaptă spre faliment. Ideea această cu albume cu pictori a mai existat. Au fost albumele cu pictori a lui De Agostini a mers şi a fost reluată, eu reuşind să-mi completez colecţia şi am cumpărat şi albumele editate  de Adevărul cu pictori.  Văd că seria de albume cu muzee nu a avut acelaşi succes. De fapt Trustul de presă Adevărul este cam falimentar şi cred că Patriciu a vrut să scape de grămezile de cărţi tipărite. Când am văzut oferta am cumpărat rapid o serie de trei şi am început să colind chioşcurile de ziare după pleaşcă. Nu s-au mai găsit! Îmi aduc aminte de copilărie când porneam în Ploieştiul natal am început să caut fascicule vechi din colecţia „Povestiri ştiinţifico-fantastice”. Găseam exemplare vechi îngălbenite şi mirosind puternic a tabac prin vechile debite de tutun interbelice de forma unor clopotniţe.

Acum de la rulata Adevărul şi de la chioşcul meu unde sunt abonat am reuşit să-mi cumpăr aproape toată colecţia de 14 albume. Îmi lipsesc doar numele 1 şi 5.Ermitaj şi Muzeul din Cairo.

Şi acum un comentariu despre muzeele prezentate. Am fost la majoritatea marilor muzee ale lumii. Nu am vizitat cele din Rusia, Moscova şi Petersburg nr 1 şi 13, cel din Cairo şi National Gallery din Washington nr 5 şi 6.  Ce ar lipsi din aceste serii de muzee? În primul rând Rijksmuseum din Amsterdam al picturii olandeze din Epoca de Aur a secolului al XVII-lea şi Maurithuis Museum din Haga. Mai lipseşte apoi Gemaldegalerie din Dresda, Alte Pinakotek şi Neue Pinakotek din Munchen pentru Germania. Lipseşte Groningen din Brugge unde se află capodoperele artei flamande, lipeşte Muzeul Vaticanului cu artă italiană sacră, sau Muzeul de Artă Veche din Bruxelles, National Gallery of Scotland din Edinburgh, The Art Institute din Chicago. Toate aceste muzee pe care le menţionez le-am vizitat în afara celor care apar în colecţie vizitate de asemenea. Am avut şansa pe pământ american să văd pe cel din Chicago, apoi Modern Art Museum (MoMa) Metropolitan Museum şi Frick Collection din New York. Un alt muzeu excepţional este British Museum unde se află unul din primele documente de limbă română tipărit cu caractere latine din 1603!!! Deci cu aproape 200 de ani înainte de cele care apar în Ardeal. Este vorba de rugăciunea Tatăl nostru apărut se pare sub influenţă religioasă maghiară. Citeam şi nu-mi venea să cred ochilor!

Mulţumesc Adevărul!

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90