New Profesional Consult 930 x 122

salvamontcota2000_066

Premiera nationala pe Transfagarasan in materie de avalanse provocate

In urma vizitelor şi contactelor realizate în cadrul cooperării dintre judetul Argeş şi departamentul Savoia, a fost identificată o posibilitate a declanşării controlate a avalanşelor, pentru eliberarea infrastructurii montane şi de drumuri expuse acestui fenomen, în vederea deszăpezirii şi exploatării în condiţii de siguranţă.

Sistemul nu necesita explozibili şi este flexibil, putând să fie operat cu elicopterul în condiţii variate, oriunde este nevoie.  Procesul nu presupune folosirea de explozibili.
Este vorba de un sistem Daisy Bell, adică un fel de clopot dotat cu două butelii (hidrogen şi oxigen) transportat de un elicopter. Din aparat se comandă eliberarea unui şoc pe curba de nivel, pe zona probabilă de ruptură. O încărcătură permite aproximativ 50-60 detonări, după care recipienţii trebuie realimentat. Deşi este nevoie de un elicopter, directorul Salvamon Argeş Ion Sănduloiu susţine că nu este atât de costisitor în comparaţie cu alte tehnici şi cu beneficiile obţinute. Sistemul costă între 90.000 şi 100.000 euro , iar o reîncărcare aproximativ 8000 euro.
În timpul ultimei vizite în Savoia a reprezentanților Salvamont Argeș, la Festivalul Internaţional al Meseriilor Montane din noiembrie, s-a stabilit, cu producătorul francez MND Group, organizarea unei demonstraţii de folosire a sistemului Daisy Bell, cu ajutorul unui elicopter ale cărui servicii să fie achiziţionate de către Asociaţia Naţionala a Salvatorilor Montani din România.
Demonstraţia de declanşare controlată a avalanşelor va avea loc pe 26 februarie a.c. ora 13:00, în zona Cabanei Capra, zonă cunoscută cu risc în această privinţă, fiind situată la capătul superior al Transfăgărăşanului argeşean. Echipamentul propriu-zis va fi operat de către Divizia Est a MND Group din Slovacia, ţară care deja foloseşte acest sistem.
În acest sens, urmează a fi lansate invitaţii de participare factorilor responsabili în domeniu: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Turismului, Ministerul Transporturilor şi C.N.A.D.N.R, precum şi instituţiilor judeţene implicate (Prefectura Argeş, I.S.U Argeş, Secţia de Drumuri Naţionale Argeş).

555×222  MAIA
eurial 570×90