930×122 POSADA 5

drugtest

Șoferii care iau aceste medicamente pot rămâne fără permis! Lista actualizată

Șoferii care iau aceste medicamente pot rămâne fără permis! Lista actualizată

Citiți și: Semnul prin care şoferii pot afla dacă un medicament poate da rezultate pozitive la DrugTest

Poliția Română avertizează conducătorii auto că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive și pot influența negativ capacitatea de a conduce.

Atrăgând după sine riscul de a rămâne fără permis.

Citiți și: Chiar și cu rețetă medicală rămâi fără permis!

Este recomandat ca șoferii să verifice cu atenție prospectul medicamentelor înainte de a se urca la volan.

Aceste substanțe pot da rezultate pozitive la testele DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator, permisul de conducere poate fi reținut preventiv, fără deschiderea unui dosar penal, conform ProTV.ro.

Poliția Română precizează că, în perioada 2021-2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele inițiale realizate cu aparatele DrugTest.

Prin Ordonanța de Urgență nr. 84/2024, au fost reevaluate mecanismele privind verificarea consumului de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

În cazul în care șoferii refuză testarea pentru stabilirea consumului de alcool sau de substanțe psihoactive, aceștia vor fi conduși la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice.

În lipsa unor indicii clare privind prezența substanțelor psihoactive sau a alcoolului în organism, permisul de conducere va fi retras preventiv până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator, fără a fi întocmit un dosar penal.

Șoferii care iau aceste medicamente pot rămâne fără permis! Lista actualizată

Poliția Română subliniază că această măsură de retragere a permisului de conducere este justificată prin necesitatea de a proteja viața, integritatea corporală și sănătatea participanților la trafic și a persoanelor aflate în zona drumului public.

Deși majoritatea șoferilor cunosc efectele alcoolului și drogurilor, există o categorie aparte de substanțe ce afectează capacitatea de a conduce – medicamentele.

Este esențial ca șoferii să verifice ambalajul medicamentelor administrate.

Deoarece unele dintre acestea pot conține compuși ce determină apariția de efecte psihoactive.

Și pot fi depistați cu ajutorul aparatelor DrugTest, chiar dacă nu au consumat droguri.

Medicii legiști au precizat că există numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise.

Dar care pot genera reacții fals pozitive la testele de depistare a drogurilor.

Printre acestea se numără:

Amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice.

Cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale.

Barbiturice: antiinflamatorii.

Opiacee: antitusive (multe medicamente pentru răceală și gripă conținând codeină), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Șoferii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să studieze cu atenție prospectele medicamentelor pe care le iau, pentru a evita situațiile neplăcute în care ar putea rămâne fără permis de conducere.

De asemenea, este important să informeze medicul curant despre necesitatea de a conduce, pentru a primi alternative de tratament care să nu influențeze capacitatea de a conduce în siguranță.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 POSADA 3