930X122 MAIA

elevi cu CES

O nouă profesie în învățământul românesc. Care este și cum se poate obține

O nouă profesie în învățământul românesc. Care este și cum se poate obține

Noua profesie de „profesor itinerant și de sprijin” în sistemul de învățământ românesc este destinată cadrelor didactice cu studii superioare în psihopedagogie și este creată pentru a sprijini integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în școlile de masă.

Acești profesori se ocupă de activități de învățare, stimulare, compensare și recuperare, având un rol esențial în susținerea educației personalizate pentru elevii cu dizabilități.

Cerințe pentru a deveni profesor itinerant și de sprijin:

– Studii superioare: Este necesară absolvirea unei facultăți cu licență în psihopedagogie specială, psihologie sau pedagogie.

– Master didactic: Absolvirea unui master didactic de doi ani în domeniul psihopedagogiei este obligatorie.

– Stagiu practic: Efectuarea unui stagiu practic de un an școlar sub supravegherea unui profesor mentor cu experiență în educația specială.

– Absolvenți ai altor specialități: Dacă nu dețin calificările menționate, aceștia trebuie să finalizeze un master de doi ani în psihopedagogie sau să completeze studiile universitare de licență în acest domeniu în termen de șase ani.

Desfășurarea activității:

Profesorii itineranți și de sprijin lucrează cu grupuri mici de elevi cu deficiențe, normarea fiind de 8-12 copii pentru deficiențe moderate sau ușoare și 4-6 copii pentru deficiențe grave.

Programul săptămânal include 16 ore de predare.

Dintre care jumătate sunt dedicate activităților directe cu elevii în clasă, iar restul activităților sunt desfășurate în săli multifuncționale sau centre de resurse.

Profesorii își coordonează activitatea cu profesorii de la clasă, pentru a asigura o intervenție educațională personalizată.

Posturile sunt ocupate prin concurs, conform Legii Educației Naționale nr. 1/2011, și sunt normate în cadrul unităților de învățământ special.

Această profesie oferă un sprijin valoros pentru integrarea elevilor cu CES, contribuind semnificativ la un sistem educațional mai inclusiv și adaptat nevoilor tuturor elevilor.

O nouă profesie în învățământul românesc. Care este și cum se poate obține

Sursa: Puterea.ro

Kaia 555×222
570×90 MAIA