New Profesional Consult 930 x 122

Ce ne-a marcat viata in 2009 (III)

face 2009 a fost un an plin de framantari in Arges. Plimbari si retineri la D.N.A., sefii de deconcetrate schimbati ca sosetele purtate, trei prefecti, doua alegeri, protestele s-au tinut lant, mii e firme s-au inchis, dar si continuarea scandalului de la Permise si evidentierea unuia nou- puneri in posesie ilegale in Parcul Trivale. Am avut insa parte si de unele evenimente pozitive: Dacia a fost singurul motor care a mers turat la maximum din economia romaneasca, avem Arhiepiscopie, am gazduit cateva manifestari de exceptie in universul cultural si stiintific, iar anul s-a incheiat cel putin cu speranta pentru angajatii de la Arpechim, dupa ce sectia a fost preluata de catre Oltchim.  Iata insa o derulare a momentelor care au marcat viata judetului in cursul anului trecut:
18-19 iulie
Finalul evenimentelor dedicate celei de a XI-a editii a Zilelor municipiului Campulung.
23 iulie  
Consiliul Local Pitesti a aprobat infiintarea, de la 1 august, a unui nou serviciu- Serviciul Public „Salubritate Stradala si Piete Agroalimentare”. Acest serviciu a luat nastere prin comasarea unei parti din activitatea Administratiei Domeniului Public- serviciu de ecarisaj, incineratoriul si salubrizarea stradala, a trotuarelor, aleilor si parcarilor- si Administratia Pietelor.
11 august-16 august
In cadrul Sarbatorile Argesului si Muscelului, editia a III-a, pentru a 26-a oara, judetul nostru era gazda Festivalului International de Folclor „Carpati”.
14 august
Consiliul Judetean Arges a organizat licitatia pentru desemnarea societatilor care vor furniza preparatele de patiserie si lactate in cadrul programului guvernamental lapte & corn destinat elevilor din Arges. Din cauza contestatiilor, nici pana astazi nu a fost declarat vreun castigator.
17 august
Curtea de Onoare si Arbitraj a P.N.L. a admis contestatia formulata de Ion Popa- fostul contracandidat al lui Adrian Miutescu, la presedintia P.N.L., considerand ca au existat vicii de procedura la alegerile din aprilie care l-au avantajat pe Miutescu in fata lui Ion Popa.
11-19 august
Salvamont Arges impreuna cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (S.A.R.M.) au organizat la Refugiul Salvamont – Cota 2000, Tabara Nationala de Astronomie PERSEIDE 2009, editia a XXVII-a.
22 august
In Cheile Dambovicioarei Serviciul Salvamont Arges a sarbatorit 40 de ani de activitate in Arges.
24 august
Aproximativ 60 de participanti, din Romania, Moldova, Polonia, Ungaria, Cehia, Austria, Franta, Italia, Spania, Anglia, China, Statele Unite, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Irlanda au participat la cea de-a zecea editie a Congresului international dedicat calculabilitatii celulare, la Curtea de Arges.
29august
Salvamontistul voltuntar Valerian Nistorescu din Pitesti si-a pierdut viata in Muntii Rodnei dupa ce, timp de trei zile, a mers pe jos, pe munte.
29august
La Arefu, in Poiana Magurea, a fost organizata prima editie a Festivalului medieval „Dracula Fest”.
12 septembrie
La Muzeul Golesti, s-a desfasurat ”Ziua Fiilor si Cetatenilor de Onoare ai Argesului”, intalnire la care sunt nominalizate si invitate personalitati remarcabile din diverse domenii de activitate ale societatii argesene.
11 septembrie
Teatrul de papusi si copii ”Aschiuta” a sarbatorit implinirea a 60 de ani de la infiintarea Sectiei din cadrul Teatrului „Alexandru Davila” din Pitesti.
15 septembrie
In Arges au inceput sa fie eliberate contestatele pasapoarte biometrice, in paralel cu cele obisnuite.
15 septembrie
Filarmonica Pitesti a sustinut, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, pe scena Ateneului din Bucuresti, un concert in cadrul festivalului International „George Enescu”.
17septembrie
A fost dat oficial in exploatare drumul de legatura dintre cartierele Gavana si Trivale.
23 septembrie
Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May, intr-un cuvant, Top Gear, au trecut prin Pitesti, in drumul spre Barajul Vidraru si spre Transfagarasan, acolo unde au filmat o parte dintr-un episod al faimoasei emisiuni auto. A fost cea mai mare reclama facuta pe plan international pentru obiective turistice din judet.
27septembrie
Episcopia Argesului si Muscelului a fost ridicata la rang de Arhiepiscopie. La Catedrala Eparhiala din Curtea de Arges, au avut loc manifestarile dedicate acestui eveniment, precum si a proclamarii locale a canonizarii sfintilor Iachint, Mitropolitul Tarii Romanesti, Neagoe Voda Basarab si Ioanichie cel Nou de la Muscel. Slujba va fi oficiata de Prea Fericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, insotit de membrii Sfantului Sinod.
28 septembrie
Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, s-a aflat la sediul D.N.A. Pitesti, acolo unde a dat lamuriri cu privire la modalitatea prin care au fost obtinute cadourile de sarbatori de catre C.J. Arges de la Pic.
30 septembrie  
Adrian Miutescu nu mai este presedintele P.N.L. Arges, dupa ce Comisia de Onoare si Arbitraj a decis respingerea contestatiei inaintate de acesta la decizia initiala de anulare a rezultatelor de la alegerile din primavara, pe motiv ca rezultatul a fost fraudat.
2octombrie
Gheorghe Davidescu a fost investit prefect al Argesului.
4 octombrie
La Berevoesti este organizat, la solicitarea primarului Gigi Fanel Proca, referendumul pentru demiterea Consiliului Local, referendum invalidat.
6-10 octombrie
Pitestiul a gazduit Campionul european de Go.
9octombrie
Pitestenii au fost primii romani care au asistat la o demonstratie extraordinara cu bolidul de Formula 1 al Renault, dar si cu Megane Trophy, la Stadionul Nicolae Dobrin.
19 octombrie
Primaria Municipiului Pitesti si Consiliul Judetean Arges au organizat, in Piata Vasile Milea, o noua editie a a manifestarii ”Toamna pitesteana”.
20 octombrie
Conducerea centrala a Partidului National Liberal l-a desemnat presedinte coordonator al P.N.L. Arges pe senatorul Mircea Diaconu.
8 noiembrie
Aflat in campanie electorala, Traian Basescu a venit la Pitesti, in una dintre putinele vizite in municipiu din timpul primului mandat.
10 noiembrie
Maestrul Gheorghe Dinica a incetat din viata la varsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Starea actorului a fost extrem de grava timp de mai multe zile, dupa ce infectia cu stafilococ s-a raspandit in tot corpul, cauzand un soc septic (insuficienta circulatorie acuta ca urmare a septicemiei).
16 noiembrie
Fostul jucator, antrenor si presedinte al Clubului F.C. Arges, Constantin Carstea, s-a stins din viata dupa o lunga si grea suferinta, in lupta inegala cu cancerul.
21-27 noiembrie
Teatrul „Alexandru Davila” din Pitesti a organizat cea de a XIII-a editie a Festivalului International al Teatrului de Studio Davilastudio Interfest.
22noiembrie
Primul tur al alegerilor prezidentiale. In Arges, Mircea Geoana castiga alegerile, urmat de Traian Basescu, cu care se va confrunta si in turul al doilea, si de Crin Antonescu.
26-27 octombrie
In sala Primariei Campulung a fost organizata prima conferinta medicala „Zilele medicale ale Argesului si Muscelului”. Aceasta manifestare stiintifica a fost rezultatul initiativei unui grup de medici de diferite specialitati din judet.
29octombrie
Finalul Festivalului National de Muzica Lautareasca Veche „Zavaidoc”, organizat de Consiliul Local Pitesti si Primaria Pitesti, prin Centrul Cultural, cea de a IV-a editie.
6noiembrie
Turul doi al alegerilor prezidentiale. In Arges, alegerile au fost castigate de Mircea Geoana, care a fost votat de 191.779 persoane, respectiv 58,78%, in timp ce Traian Basescu a obtinut 134.413 voturi, respectiv 41,21%.
9noiembrie
La Pitesti a inceput cea mai ambitioasa lucrare de canalizare din municipiu- lucrarea de investitii colector pluvial, care face parte din contractul de lucrari „Reabilitarea si extinderea retelei de alimentare cu apa si canalizare” masura ex-ISPA. La finalul acestei lurari, riscul producerii de inundatii in municipiu va scadea cu 80%. Mai mult, lucrarea este unicat in Romania, datorita forezei folosite in premiera, asemanatoare cu cea utilizata la saparea Canalului Manecii.
10decembrie
Consiliul Local Mioveni i-a acordat lui Francois Fourmont titlul de Cetatean de Onoare, pentru intreaga activitate prestata pe Platforma Dacia. Distinctia completa pe celelalte doua primite in 2008- titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Pitesti si de Cetatean de Onoare al Argesului si Muscelului.
18decembrie
Dupa lungi discutii, negocieri si amanari, Oltchim a cumparat Petrochemicals Arges cu 13 milioane de euro de la Petrom. Datoriile Oltchim catre Petrom, de 112, 4 milioane de lei, vor fi esalonate pe trei ani. Suma de 13 milioane de euro a fost obtinuta prin imprumut bancar fara garantia statului.

Eurial 555 x222
Pizza Sapori Italia 570 90