EcoMoto 930×122

politiaarges_arestarehackeri

Politia Arges in actiune: bilant 2009

Pitesti 18 ianuarie 2010.
In anul 2009 Inspectoratul de Politie al Judetului Arges a fost sesizat de comiterea a 20147 infractiuni, cu 9,1 % mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Scaderi se inregistreaza in special pe zona infractiunilor de natura economica (-18%), si a celor de alta natura (-1,9%), in timp ce infractiunile judiciare pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale cresc cu 9,9%.
De remarcat este faptul ca I.P.J. Arges a solutionat cu 4,4% mai multe infractiuni decat in 2008, in special economice, unde se inregistreaza o crestere de apoximativ 16,3%.
Analiza indicatorilor privind numarul de persoane cercetate pune in evidenta urmatoarele concluzii: numarul persoanelor cercetate creste pe ansamblu cu 3% , fata de 2008; peste 20 % din persoanele cercetate sunt implicate in savarsirea infractiunilor de furt; circa 57% dintre persoanele cercetate domiciliaza in mediul rural. Delincventa in randul tinerilor (intre 18 si 30 de ani) inregistreaza o pondere de 37% si a minorilor cercetati pentru comiterea unor fapte penale (majoritatea din categoria de varsta 14-18 ani) , reprezinta circa 5%. Numarul persoanelor retinute/arestate preventiv a crescut cu 92% .
In ceea ce priveste activitatea desfasurata pe linie de urmariti, au fost prinse 136 persoane urmarite in temeiul legii, din care 20 international si au fost executate 5 mandate europene de arestare in vederea extradarii , privind cetateni romani ce au comis infractiuni in strainatate.
Evolutia infractiunilor grave , comise cu violenta (omor, tentativa de omor, talharie, viol, pruncucidere) cunoaste un trend usor ascendent. Se inregistreaza scaderi la infractiunile de omor de la 11 la 9 si la cele de viol de la 20 la 16. In perioada analizata, continuandu-se evolutia din ultimii ani, nu s-au comis omoruri la comanda sau pentru reglarea de conturi intre grupari infractionale rivale.
Pentru stapanirea fenomenului infractional s-a acordat o atentie deosebita si gruparilor infractionale spontan constituite urmarindu-se atat documentarea activitatilor ilicite cat si impiedicarea structurarii ierarhice in jurul unui lider, sens in care la nivelul judetului, au fost identificate si destramate un numar de 23 grupari cu 67 membri, 48 dintre acestia fiind arestati preventiv.
Infractionalitatea stradala a inregistrat o usoara crestere fata de anul precedent, insa nu constituie un fenomen la nivelul judetului Arges, reprezintand doar 1,5% din totalul faptelor penale sesizate si ne claseaza pe locul 41 la nivel national.
Furturile de autovehicule au scazut de la 49 la 46, majoritatea fiind gasite abandonate la scurt timp de la semnalarea faptei, ceea ce denota sustragerea in scopul folosintei. Cu ocazia activitatilor derulate de catre lucratorii de investigatii criminale cu atributii pe linia de munca trafic si furturi de autovehicule au fost identificate si cercetate un numar de 32 de persoane suspectate ca ar avea preocupari infractionale de acest gen. Pentru prevenirea acestui gen de fapte au fost organizate si desfasurate peste 26 actiuni pe linia prevenirii infractiunilor de furturi de autovehicule, fiind identificate 8 autoturisme care figurau in bazele de date ale Interpol ca fiind urmarite international.
In evidentele I.P.J. Arges sunt inscrisi 3.379 posesori legali de arme letale si neletale (persoane fizice), cele mai multe arme detinute (54%) fiind de vanatoare si 11% pistoale de autoaparare cu gaze ori cu bile de cauciuc.
Cu ocazia celor peste 234 actiuni si controale au fost constatate 183 infractiuni, aplicate 81 sanctiuni contraventionale in valoare de 22.750 lei si s-a dispus confiscarea a 5.000 bucati artificii, 1.580 petarde, 180 vulcani clasa II, 99,6 Kg mercur, 8,4 l substante periculoase, 20 arme de vanatoare si 40 arme de tir cu aer comprimat.
S-a dispus suspendarea dreptului de detinere ori anularea autorizarii pentru 27 persoane , iar in urma campaniilor desfasurate circa 94% din detinatorii legali s-au prezentat pentru vizarea permisului de arma.
In perioada analizata structurile de investigarea fraudelor au dispus inceperea urmaririi penale pentru 1.786 infractiuni de natura economico-financiara si au solutionat 1271 infractiuni . 33% din infractiunile economice sunt reprezentate de infractiunile la Codul silvic unde s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru 595 de infractiuni, care situeaza judetul Arges situeaza pe locul 2 la nivel national .
Au fost constatate 595 infractiuni la regimul silvic, indicator ce ne situeaza pe locul II la nivel national , din care 51 % au fost taieri ilegale de arbori si 49 % furturi de material lemnos .
In contextul multitudinii de agresiuni la fondul silvic ce a caracterizat perioada de dupa 1989, infractiunile solutionate la Codul Silvic inregistreaza o crestere cu 144 % comparativ cu anul 2008. Pe aceasta linie efectivele posturilor de politie comunale impreuna cu biroul specializat si birourile de politie rurala au efectuat 1.937 actiuni si controale, ocazie cu care au constatat 595 infractiuni, au aplicat 1.817 sanctiuni contraventionale si au confiscat 2.121 m.c. material lemnos.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90