Eurial 930 x 122

ciocanel

Explicatii pentru preturile mari la medicamente

Comisioanele grase primite de unii medici de la companiile farmaceutice sunt, printre altele, de vina pentru faptul ca bolnavii au ajuns dupa 1 iulie sa plateasca mult mai mult decat pana acum pentru medicamente. Nu o spunem noi, o spune Stefan Ciocanel, presedintele director al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Arges, cel mai afirma ca medicii care vor fi depistati ca prescriu retete in mod nejustificat risca sanctiuni dure.

Conform spuselor lui Ciocanel, in perioada 1 – 6 iulie 2010, partea compensata si gratuita pe care au raportat-o farmaciile ca au eliberat-o reprezinta in jur de 20 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna ca, practic, nu ar fi scazut vreun pic contributia Casei. Intr-adevar, unii dintre asigurati platesc mult mai mult. Problema vine de la faptul ca medicii, desi ar trebui sa scrie retete pe denumiri comune internationale, respectiv pe substanta activa, ca asiguratul sa opteze pentru orice medicament doreste, „scriu pe forma comerciala pentru a-si lua comisionul de la firme”, sustine Ciocanel.

„Normele recomanda ca prescrierea sa se faca pe substanta activa, astfel incat asiguratul sa aiba o plaja mai mare de medicamente pentru aceeasi afectiune. Daca nu-si permite un medicament scump, sa isi poata lua ce medicament doreste. Pentru ca in momentul in care ajungem ca asiguratul sa nu-si mai ia medicamentul pentru ca medicul nu vrea sa il trateze decat cu cel mai scump medicament avem o problema. Noi trebuie sa facem in asa fel incat asiguratul sa isi ia medicamentul, obligatoriu.

Am decis ca in perioada urmatoare Corpul de Control al Casei sa verifice

existenta unei justificari in foile de observatie ale pacientilor in cazul prescierii pe reteta a denumirii comerciale. Nu putem da amenzi, insa putem rezilia agrementul de eliberare a retetelor. Astfel, medicul nu ar mai putea elibera retete pentru medicamente compensate si gratuite. Un medic cinstit nu o sa aiba insa probleme cu Casa”, a spus Ciocanel.

{loadposition inside}

 

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90