pizzeria sapori  930 122

apa_robinet

Primaria Stalpeni da cu piciorul fondurilor europene

Primaria comunei Stalpeni da dovada de lipsa de viziune si de vointa pentru a accesa, alaturi de alte localitati din Arges si cu sprijinul specialistilor de la SC Apa Canal 2000 SA, fonduri europene importante. Autoritatile din Stalpeni au ratat sansa de a intra in randurile localitatilor civilizate printr-o simpla decizie de abtinere de a participa la un proiect important pentru intreg judetul.

Vineri, 16 iulie, a avut loc la Primaria Pitesti o sedinta a Consiliului Director al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Arges (ADIA). Cu aceasta ocazie a fost prezentat stadiul etapelor parcurse pentru accesarea unor fonduri de aproape 100 de milioane de euro pentru introducerea de retele de apa si canalizare in mai multe localitati din Arges, dar au fost luate si unele decizii importante. Una dintre ele se refera la impunerea unui termen limita pana la care membrii ADIA beneficiari de investitii prioritare sa achite in contul Asociatiei sumele obligatorii pentru fiecare.

In caz contrar, acestia (respectiv comunele si orasele) vor fi excluse din procedura, ratand sansa de a beneficia de fonduri europene. Prima comuna care a iesit din ecuatie a fost comuna Stalpeni a carei conducere administrativa a emis o hotarare de abtinere de a participa la acest proiect. Desi se confrunta, la randul lor, cu dificultati financiare, alte Primarii s-au angajat sa achite pana la termenul scadent (31 iulie 2010) cota lor de contributie. Este vorba de comunele Barla si Buzoesti, in timp ce conducerea comunelor Merisani, Albota, Maracineni si-au luat angajamentul de a vira sumele necesare in timp util, ele avand si fondurile disponibile.

In ceea ce priveste comuna Stalpeni, este de neinteles cum autoritatile locale pot dovedi o atat de mare indiferenta fata de un proiect care ar fi adus numai beneficii pentru locuitorii care, altfel, nu sanse sa beneficieze prea curand de apa si canalizare in toate zonele. Proiectul trebuie depus la organismul de management al proiectelor pana la jumatatea lunii octombrie a anului in curs. In caz contrar, finantarea se va pierde pentru tot judetul, de aici si termenele impuse de Consiliul de Administratie al ADIA.

In aceasta faza sunt incluse in proiect 15 unitati administrativ teritoriale, respectiv Pitesti, Costesti, Stefanesti, Topoloveni, Albota, Bascov, Barla, Bradu, Buzoesti, Cateasca, Merisani, Maracineni, Mosoaia, Rucar, Titesti si Consiliul Judetean.

{loadposition inside}

 

Kaia 555×222
570 X 90 CAPRA 3