New Profesional Consult 930 x 122

examen_auto

Reguli noi privind permisele de conducere auto

Persoanele cu tulburari grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acuta, cu afectiuni neurologice grave, crizele de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta, alcoolicii si consumatorii de droguri nu vor mai putea obtine permise auto si nici reinnoi actul respectiv. Acestea sunt doar câteva din prevederile unui act normativ emis de Ministerul Sanatatii care solicita Guvernului modificarea normelor de obtinere si reinnoire a permisului auto.

Potrivit proiectului de act normativ aflat in dezbatere publica, comisia de examinare poate obliga candidatul ca faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere. In cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata.

Nu se emit sau reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau soferii care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla), se mai arata in proiectul de ordin. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau soferii care prezinta afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul.

In schimb, pot obtine permis auto sau isi pot reinnoi actul soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. Acestia trebuie sa prezinte un aviz medical autorizat si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale periodice.

In cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.

Sursa: Mediafax

{loadposition inside}

 

 

555×222  MAIA
570×90 MAIA