New Profesional Consult 930 x 122

salvamont3

Weekend greu pentru Salvamont Arges – a plouat cu turisti blocati pe munte

Pitesti. 09 august 2010.
Weekend plin pentru salvamontistii argeseni care au avut de executat mai multe misiuni de cautare si recuperare a turistilor blocati sau accidentati pe Transfagarasan si in muntii Piatra Craiului. Inca de sambata un grup de turisti au ramas bocati de o viitura la cabana din Valea Buda, o femeia si-a vazut moarte cu ochii dupa ce a cazut intr-o rapa duminica, iar alti cinci alpinisti au ramas blocati duminica spre luni nopate in Piatra Craiului.

Mai multi turisti care si-au petrecut weekendul in zona unei tabere din Valea Buda, de pe Transfagarasan, au ramas blocati cu autoturismele pe munte deoarece drumul forestier s-a rupt in urma furtunii violente de vineri noaptea. Situatia a fost anuntata inca de sambata la numarul de urgenta 112 grupul de turisti precizand ca nimeni nu este ranit, exista provizii de apa si mancare, insa cei care vor sa plece spre casa nu mai pot sa-si foloseasca masinile, drumul fiind impracticabil din cauza aluviunilor.
In tabara din Valea Buda se mai afla si un grup de liceeni din Pitesti, care vor sta la cabana pana la data de 13 august, executand marcaje in zona. Copiii sunt insotiti de un cadru didactic si nu sunt probleme, pentru ca au provizii suficiente.In schimb, turistii care au urcat acolo cu autoturismele personale au intrat in panica deoarece acum mai pot pleca cu autovehiculele, ci doar pe jos. Oamenii nu vor, insa, sa isi paraseasca masinile si au cerut ajutor sunand la 112.
Potrivit reprezentantilor ISU Arges, drumul forestier este in administrarea Directiei Silvice, institutie care a fost anuntata deja despre situatia turistilor din Valea Buda. Operatiunea de inlaturare a copacilor cazuti pe drumul forestier si de reparare a portiunilor rupte de aluviuni si viituri ar putea dura chiar si o saptamana. Salvamontistii argeseni au precizat ca nu este de competenta lor sa intervina, mai ales ca nu este nimeni ranit si nu reprezinta o urgenta.
In schimb duminica nopate, cinci alpinisti au ramas blocati pe munte, la Podu Dambovitei, acestia fiind recuperati dupa o interventie de salvare a unei echipe de la Salvamont Arges, ce a durat mai bine de trei ore.Cei cinci au fost suprinsi de o viitura, pe un perete abrupt din masivul Piatra Craiului si au reusit sa se refugieze pe un prag, de unde au chemat ajutoarele. Echipajele Salvamont au inaintat cu greu, dar au reusit sa ii gaseasca si sa ii transporte in siguranta pe alpinisti. Operatiunea s-a incheiat abia catre dimineata.{loadposition inside}

Eurial 555 x222
New Profesional Consult 570×90