Eurial 930 x 122

cutremur

Cutremur in Vrancea!

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter s-a produs joi, 30 septembrie, in zona Vrancea, fiind resimtit usor si la Bucuresti, si la Pitesti si in zona de est a judetului. Seismul a fost localizat la o adancime de 120 de kilometri si a avut o intensitate de 3 grade pe scara Mercalli.

Seismul s-a produs la ora 8,31. Acesta vine la scurt timp dupa ce specialistii au anuntat, saptamana trecuta, ca se asteapta la un cutremur de circa 5 grade pe scara Richter deoarece zona Vrancea „s-a incarcat cu energie”, fara a o mai elibera insa prin seisme de mica magnitudine. Cutremurul nu a produs pagube.

In aceasta luna nu au fost inregistrate decat foarte putine cutremure de mica intensitate, ceea ce i-a facut pe unii specialisti sa sustina saptamana trecuta ca va urma in scurt timp un seism puternic. Acestia se asteptau chiar ca seismul sa aiba peste 5 grade pe scara Richter. Gheorghe Marmureanu, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului, a spus insa ca nu va urma un cutremur mare ci unul mediu, ceea ce s-a si intamplat.

Gheorghe Marmureanu a spus ca, pentru a fi devastator, un cutremur trebuie sa aiba in zona Vrancea peste 7 grade pe scara Richter. O zona seismica activa in Romania este si zona Fagaras – Campulung, aici avand loc cutremure de suprafata. Cutremurul de pe 30 septembrie a fost de adancime, mai putin periculos decat cele de suprafata.

 

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90