930X122 MAIA

bebe

Concediu de maternitate de 20 de saptamani

Un proiect aflat in dezbaterea Parlamentului European privind durata concediului de maternitate a fost adoptat. Astfel, concediul minim de maternitate in Uniunea Europeana trebuie sa fie extins de la 14 la 20 de saptamani si sa fie platit cu 100% din salariul ultimei luni.

Majoritatea deputatilor a aprobat si dreptul la concediul de paternitate platit, de cel putin doua saptamani.

In cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de concediu din motive familiale disponibil la nivel national, ultimele patru saptamani pot fi considerate drept concediu de maternitate.

In ceea ce priveste plata, Comisia Uniunii Europene propune plata integrala pentru primele sase saptamani ale concediului de maternitate, iar pentru restul perioadei, recomanda plata integrala. Aceasta prevedere nu este obligatorie din punct de vedere legal, dar suma remuneratiei nu poate sa fie mai mica decat nivelul platii concediului medical.

Parlamentul European a adoptat, de asemenea, amendamente care vor preveni concedierea femeilor de la inceputul sarcinii si pana la sase luni de la sfarsitului concediului de maternitate.

Femeile gravide nu vor putea fi obligate sa desfasoare munca de noapte si ore suplimentare in decursul celor 10 saptamani premergatoare datei la care urmeaza sa nasca pe durata restului perioadei de sarcina, in cazul in care acest lucru este necesar pentru sanatatea mamei sau a fatului si in timpul intregii perioade de alaptare.

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3