930×122 CAPRA 5

eclipsa-de-luna

Eclipsa totala de luna!

In noaptea de 20 spre 21 decembrie are loc o eclipsa totala de luna dar, din pacate, fenomenul nu va putea fi urmarit din tara noastra. In schimb, pasionatii vor avea posibilitatea de a intra pe site-ul Agentiei Nationale Spatiale Americane care va transmite in direct evenimentul.

Pentru cateva ore luni noapte, atentia a zeci de milioane de oameni va fi indreptata spre cer, acolo unde se va produce o eclipsa totala de luna, relateaza site-ul space.com. Eclipsa nu va fi vizibila in Romania.

Faza totala a eclipsei va fi vizibila in America de Nord si America de Sud, in nordul si vestul Europei, dar si intr-o mica parte a nord-estului Asiei, inclusiv in Coreea si o mare parte din Japonia, in Noua Zeelanda si Hawaii. In total circa 1,5 miliarde de oameni ar putea fi martori la fenomen. Este prima eclipsa de luna ce are loc dupa 34 de luni.

NASA va transmite video pe site-ul sau eclipsa incepand de pe 20 decembrie, cu o camera montata la centru spatial din Huntsville.

Pentru prima data dupa 20 de ani, avem eclipsa in acelasi timp cu un fenomen numit „luna albastra”. Eclipsa incepe la 19.15 si se termina cu jumatate de ora inainte de miezul noptii. Asa ca, treptat, timp de trei ore, se poate vedea cu ochiul liber cum stralucirea Lunii scade. In momentul maxim, discul va ramane doar pe jumatate luminat.

555 X 222 CAPRA
570 X 90 CAPRA 3