pizzeria sapori  930 122

avion_arca

Pitesteni la ARCA

Una dintre cele mai importante inventii romanesti din acest an are la baza si…inteligenta din Arges! Cativa membri ai echipei de la Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) sunt din Pitesti, Asociatia anuntand recent ca la jumatatea lui 2011 incepe testele cu primul avion supersonic romanesc.

Planul este ca intaiul zbor supersonic sa fie facut la sfarsitul lui 2012, cu decolare si aterizare pe suprafata Marii Negre. ARCA spera ca pana in 2015 va putea trimite un robot pe suprafata Lunii, ca parte a concursului Google Lunar X Prize, la care participa alaturi de alte 20 de organizatii.

Unul dintre pitestenii care lucreaza la ARCA este si Dragos Comanescu. Acesta are un rol important in cadrul Asociatiei, fiind inginerul responsabil cu propulsia la acest proiect.

El lucreaza impreuna cu alti tineri pasionati ca si el, respectiv Dumitru Popescu, Teodor Diaconu (a facut motoarele pentru racheta) si Paul Radut (s-a ocupat de echipamentele de electronica). O parte dintre baieti sunt din Valcea, altii din Bucuresti.

Avionul mentionat mai sus va fi construit la Ramnicu Valcea, iar in prezent s-a trecut la realizarea matritelor pentru forme. Motorul va fi realizat tot in Valcea.

E-111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 m, in cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spatial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 m.
ARCA vrea sa castige competitia Google Lunar X Prize.

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3