930X122 MAIA

Iani Popa aplauda o alianta de rau augur pentru PNL Arges

mihai_paul_codunas

Nu stiu cat de vocali sau nu vor fi fost ceilalti presedinti de filiale PNL in a lauda alianta cu partidul-televizor. Sunt convins, insa, ca destui au preferat sa taca, nu tocmai fericiti ca sefii lor de la Bucuresti au batut palma cu minuscula formatiune a lui Dan Voiculescu. Cert este ca presedintele de la Arges, Iani Popa, probabil ceva mai oportunist decat altii din PNL, s-a grabit sa dea un comunicat de presa in care aplauda noua constructie politica.

„Romania are nevoie de o alianta puternica”, spune Popa, incercand sa explice de ce PNL s-a legat la cap fara sa-l doara. „Partidul National Liberal si-a asumat rolul de initiator”, continua el, facand dintr-o gafa a lui Crin Antonescu motiv de satisfactie. Greseste sau, mai degraba, „pozeaza” pentru opinia publica desi, poate, este chiar el constient ca alianta cu PC reprezinta o piatra de moara de gatul liberalilor. De ce consider ca PNL are de pierdut?

PNL, atat ca urmare a popularitatii liderului sau, cat si a discursului coerent si ferm anti Basescu, a urcat in preferintele electoratului. Singur. O alianta cu PC risca sa-l traga in jos sau, in cel mai fericit caz, sa-i opreasca ascensiunea. Conservatorii nu sunt pe placul alegatorului roman. Imaginea lor este asociata pe loc cu numele lui Dan Voiculescu, un tip deloc simpatic si, pe deasupra, dovedit de CNSAS ca fiind fost „turnator” la Securitate. Deficitul de popularitate, ca sa fiu indulgent si sa nu-i zic mai rau, al conservatorilor ar putea afecta si partidul lui Crin Antonescu. Anticipez ca, pe seama aliantei cu PC, liberalii vor numara voturi in minus si din partea electoratului lor traditional, de dreapta, care nu tolereaza astfel de derapaje.

Penelistii vor suferi si din alt punct de vedere: vor pierde locuri in viitorul Parlament. Sunt zeci de colegii pe care liberalii le-ar fi castigat daca PNL ar fi participat de unul singur in alegeri care le vor fi oferite, pe tava, conservatorilor. Este aceeasi poveste ca in cazul defunctelor aliante pe care PC le-a incheiat cu PSD, poveste din care social-democratii au iesit sifonati.

Inclin sa cred ca si PNL Arges va avea de tras ceva ponoase de pe urma colaborarii cu PC. Nu este exclus, ba din contra, ca oamenii lui Dan Voiculescu sa le ceara liberalilor de la Bucuresti si sa si obtina un colegiu eligibil in Arges. In conditiile in care aici, la alegerile din 2008, PNL a scos doar doi parlamentari, si nu clasati pe primul loc, realizam prea bine ce oftica va fi printre liberalii argeseni daca li se va impune un candidat de la PC. Nu pot sa nu ma gandesc, in contextul discutiei noastre, ca presedintele de forma si de imagine al conservatorilor, Daniel Constantin, este originar din Pitesti. De ce nu si-ar dori un colegiu sigur in Arges?

Ion Popa aplauda o alianta care este de rau augur pentru filiala pe care o conduce. Veti auzi despre nemultumiri in PNL Arges vis-a-vis de intelegerea parafata cu PC. Nemultumirile sunt previzibile si firesti.

mihaipaulcodunas@yahoo.com

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90