930 x122 grota rece

tineri

Tinerii absolventi, victimele iluziilor

Venitul lunar mediu net al unui absolvent de studii superioare a fost, in ultimii cinci ani, de 1.087 de lei. Sunt, insa, diferente semnificative intre veniturile lor in functie de domeniu, cele mai mici retributii fiind ale absolventilor de Educatie fizica si sport si, respectiv, stiinte ale naturii.

Studiul „Absolventii recenti de invatamânt superior si integrarea lor pe piata muncii”, realizat de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor arata ca, imediat dupa absolvire, tinerii vin cu asteptari mult peste ce poate oferi piata muncii in ceea ce priveste salariul, insa isi ajusteaza ulterior asteptarile in functie de oferta.

Asteptari mari
Astfel, proaspetii absolventi ar dori la angajare un salariu de cel putin 1.500 lei, suma destul de mare in comparatie cu ceea ce se ofera in realitate. „Ca sa traiesti cât de cât iti trebuie macar 1.500 de lei. Ca sa traiesti decent iti trebuie peste 2.500 de lei pe luna. Ca sa traiesti bine deja nu mai discut…”, ne-a declarat Marian Anghel, absolvent de marketing care spune ca este deziluzionat de ofertele pe care le-a primit pâna acum.

Exemple
In domeniul Stiinte exacte, unde 58% dintre abolventi lucreaza in specializarea dobândita, venitul mediu lunar este 1.134 lei, in Stiinte ale naturii, unde lucreaza 51% dintre absolventi, venitul mediu lunar este 928 lei, in Stiinte umaniste, cu 45% angajati in specializarea absolvita, venitul mediu lunar este 1.098 lei.

Absolventii facultatii de Drept (57% angajati conform specializarii) câstiga 1.188 de lei, cei de la Stiinte sociale si politice (51% angajati conform specializarii) obtin un venit mediu lunar de 985 lei, iar cei de la Stiinte economice (54% angajati), 1.043 lei. Absolventii specializarii Arte (68% angajati in specializare) au un venit mediu lunar de 1.142 lei, cei de la Stiinte ingineresti (56%) – 1.220 lei lunar, cei din Sanatate (89%) cu venit mediu lunar de 1.270 lei.

Absolventii facultatilor de Educatie fizica si sport au veniturile cele mai scazute (826 lei lunar). Cei mai multi tineri viseaza sa prinda cât mai repede un loc de munca in strainatate.

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90