930 x122 grota rece

lei-ron-bani

Topul datornicilor la apa si canal

Firme cu pretentii din Arges, dar si institutii publice care, teoretic, ar trebui sa respecte legile si sa nu aiba datorii de niciun fel, figureaza pe lista datornicilor de la SC Apa Canal 2000 SA Pitesti. Operatorul regional in ceea ce priveste furnizarea apei si a serviciilor de canalizare si epurare a apelor uzate lupta si in instanta cu unii dintre datornici, caci debitele sunt mai vechi de 1 un in anumite situatii. Si se pune, firesc, intrebarea: cand nici institutiile statului nu respecta contractele dintre ele (sa nu uitam ca SC Apa Canal 2000 SA Pitesti este o societate subordonata Consiliului Local, chiar daca se bazeaza pe venituri proprii), atunci ce pretentii sa mai ai de la firme?

Consultand lista celor 100 cei mai mari datornici de la SC Apa Canal, se constata ca prima pozitie o detine, de departe, firma portugheza Soares Da Costa, cea care a castigat licitatia de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare din orasul resedinta de judet al Argesului. Portughezii au procedat „clasic”: au subcontractat lucrarile catre firme din Arges care, in anumite situatii, au ajuns sa lucreze si pe datorie, caci banii de la Uniunea Europeana au intarziat. Asa se face ca Soares Da Costa a acumulat datorii totale de 1,66 de milioane de lei, din care datoriile mai vechi de un an sunt de peste 460.000 de lei.

Pe pozitia a doua a topului gasim o alta firma cu pretentii, respectiv SC Termo Calor Confort SA Pitesti. Practic, avem de-a face cu datorii intre doua societati cu acelasi „stapan”, si anume Consiliul Local. Valoarea datoriilor SC Termo Calor Confort SA catre firma condusa de Gelu Mujea se ridica la 726.700 de lei, din care, insa, doar 3.200 de lei reprezinta datorii mai vechi de 30 de zile. Restul sunt datorii aferente facturii emise pe 15 februarie (deci in termen).

Pe pozitia a treia dam de o alta entitate a administratiei, si anume Administratia de Exploatare a Patrimoniului si Serviciilor de Utilitate Publice (fosta SC Apa Arges SA). Entitatea subordonata Consiliului Judetean datoreaza 556.881 de lei, din care 146.207 lei sunt datorii mai vechi de un an!

In aceeasi categorie se inscrie si defuncta SC Termoficare 2000 SA Pitesti, cea care are de achitat suma totala de 303.261 de lei de mai bine de un an. Administratorii judiciari ai firmei patronate odata de Consiliul Local Pitesti prin Iulian Richiteanu se vor ocupa de recuperarea acestei sume.

Gasim in categoria datornicilor si firme cu staif, cum se spune. Orice s-ar spune, dar OMV Petrom este un nume greu. Care, pe lista Apa Canal, apare pe pozitia a 5-a a topului, cu o suma totala de plata de 218.000 lei.

Firma Aecom Romania are datorii de 209.070 de lei, in vreme ce producatorul de mezeluri Caroli Foods „se inscrie” cu 153.000 de lei de plata. Doar 10% din aceasta suma reprezinta insa datorii mai vechi de un an.

Novatext este, cu siguranta, un alt nume greu cu datorii, cumulul acestora fiind de 149.300 de lei, in timp ce firma ERG Termrom care de achitat de peste un an de zile suma de 140.483 de lei.

O alta categorie interesanta este cea a unitatilor publice. Prima la datorii este Primaria Buzoesti, cu 113.320 de lei, din care 68.540 de lei sunt datorii mai vechi de 120 de zile.
Fostul Serviciu Public Local de Termoficare al Pitestiului are si el de stins datorii, respectiv 107.000 lei, din care peste 70.000 de lei sunt datorii de peste 300 de zile.
Spitalul Judetean are de achitat 66.700 de lei, iar Institutul Pomicol de la Maracineni apare pe lista cu suma de 61.327 de lei.

Si Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Pitesti (SPEP) este prezent pe lista de la Apa Canal, dar suma este aferenta mai mult facturii curente (28.410 lei).

Sunt insa si alte nume care atrag atentia, chiar daca valoarea totala a datoriilor lor nu este spectaculoasa. Asa dam, de exemplu, peste nume precum D.R.I.M. Daniel, cunoscuta firma de distributie, peste IATSA Stefanesti (service-ul unde si Constantin Nicolescu are actiuni), Lactag SA, Spitalul de Pediatrie, dar si Astaldi (firma care a lucrat la realizarea centurii ocolitoare a municipiului Pitesti), Inspectoratul de Politie Arges (datoriile mai vechi de un an de zile sunt de peste 3.000 de lei), Institutia Prefectului Arges, PIC SA sau Alprom-ul lui Catalin Chelu.

Nici hipermarketurile nu sunt scutite de prezenta pe lista datornicilor, un exemplu in acest sens fiind Kaufland, pentru ca dintre unitatile de alimentatie publica sa atraga atentia numele de Alvileti Center (Cornul Vanatorului).

Evident, cine nu va plati datoriile va fi executat silit, asa cum este firesc: pentru servicii de care beneficiezi, trebuie sa si scoti banii din buzunar…

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90