930 x122 grota rece

Dumitru_radu

A vandut teava pentru 13 milioane lei, dar era sa lase Pitestiul fara apa!

Vineri, pe un teren din comuna Mărăcineni, aparţinând lui Traian Sandu din Budeasa, câţiva oameni au început să sape după conducte ce păreau dezafectate. Numai că, aceste conducte, aparţineau SC Apă Canal 2000 SA. În urma acţiunii gentile a excavatorului, a fost avariată şi o conductă în funcţiune. Prima poveste pe care poliţiştii de la Mărăcineni au oferit-o, din declaraţiile luate „oamenilor de acţiune” era aceea că proprietarul s-a decis să cureţe terenul de…conducte. Pentru asta ar fi arvunit câţiva muncitori şi din una în alta s-a ajuns în pacostea creată.

 

Şhhh…. Suna telefonul!

Surpriză mare  însă. Au început să sune telefoanele lui Niculae Lecu – Director Tehnic Apă Canal, şi Mihail Săndulescu, şeful departamentului Reţele Apă şi Canal din cadrul aceleaşi societăţi. La celălat capăt se afla un director al Institutului Pomicol Mărăcineni, mai precis Răzvan Popescu, directorul de marketing, care le solicita acestora să găsească o soluţie pentru rezolvarea „amiabilă” a scandalului. De unde şi până unde în poveste, apariţia directorului Popescu, avea să se afle în scurt timp atunci când, cu şapca în mâna, a venit să spună tot ce ştie…vinovatul, adică Dumitru Radu, din Aninoasa. Bărbatul a spus că a văzut conductele, a primit ceva ajutor de la directorul Institutului Pomicol Răzvan Popescu- cel cu care se cunoştea „de vreo patru cinci ani, când i-a mai făcut nişte lucrări-, la sfatul acestuia a aflat cine este proprietarul terenului de la viceprimarul din Budeasa, pe care însă nu l-am putut contacta. Apoi, cu vicele, proprietarul au mers pe proprietatea din Mărăcineni şi s-a apucat de săpat, „cu aprobarea domnului director”. Omul susţine că nu ştia ale cui sunt ţevile şi bănuia că sunt ale Institutului pentru care mai făcuse „curăţenie”, după cum ne-a povestit cu ceva ani în urmă. Culmea, atunci era vorba de nişte ţevi ale Termoficării! Omul a scos din ţeavă, pe o parte a valorificat-o, s-a întors să îşi termine treaba când…a fost surprins în toiul acţiunii. Acum regretă şi a venit să spună că este pregătit să plătească daunele, doar să nu fie acuzat de furt.

„Am văzut ţeavă pe acel teren, am fost la domnul director de la Institutul Pomicol Mărăcineni Răzvan Popescu (n.r.- director marcketing la Institut), l-am întrebat dacă ştie a cui este. M-a trimis să caut proprietarul, făcându-mi legătura cu viceprimarul din Budeasa. După aceea am fost pe teren viceprimarul, cu proprietarul şi încă cineva, am văzut ce era acolo şi am rămas să continui lucrarea. Mi-au zis să scot acele ţevi.

A vândut ţevile pentru 13 miloane de lei vechi

Am zis să le scot să le iau eu. Am crezut că sunt ale institutului Pomicol, de aceea am şi apelat la domnul director. Eu nu ştiam că sunt ale Apă Canal. Ţeava pe care am scos-o am vândut-o la fier vechi. Am luat pe ea 13 milioane (n.r.- lei vechi). Am vrut să mai scot nişte ţeavă. Eu am văzut că sunt dezafectate….Am primit aprobări…Domnul director a crezut că sunt ţevile lui, că au mai avut şi ei ţevi pe acolo. După ce am rezolvat totul, am găsit şi excavator ca să fac lucrările. Am înţeles că voi fi acuzat de furt, Doamne fereşte! Am venit să vedem ce rezolv, să plătesc despăgubiri. Acuma, am făcut, am făcut. Acum vreo patru sau cinci ani am mai luat ţevi cu aprobarea domnului Popescu. Erau unele de Termoficare, dezafectate, tot aşa”, a declarat Dumitru Radu.

Omul a mai precizat că a declarat toate acestea şi la Poliţie, la procesul verbal, menţionând, prin…scăpare, că poliţiştii din Mărăcineni „îl cunoşteau”.

Alimentarea cu apă în Nordul Piteştiului- pusă în pericol

SC Apă Canal 2000 SA a depus plângere, urmând ca valoarea prejudiciului să fie calculată. Din câte se pare, este una considerabilă. Dar poate nu tocmai valoarea financiară, ci posibilul risc la care a fost suspus sistemul de protecţie şi activitate al Apă Canal era ridicat, după cum a explicat Ilie Lică- şef reţele limitofre Apă Canal: „ Ceea ce a făcut acest domn prezenta un mare pericol. În situaţia în care se întâmpla un nou eveniment pe un alt fir, exista riscul ca partea de Nord a Piteştiului, inclusiv Bascov şi Valea Ursului să rămână fără apă. Acesta era pericolul cel mai mare. Ţevile erau în conservare, ele au rol de siguranţă. Urma să fie supuse unor investiţii în proiectul pe care Apă Canal îl derulează pe fonduri europene. Practic, domnul a tăiat ţevile Apă Canal. Nu a primit nicio aprobare nici din partea societăţii noastre. Nu se poate face după voia fiecăruia aşa ceva, indiferent de proprietar, pe terenul cui se află. Aceste ţevi servesc într-un sistem de interes public, vorbim despre alimentarea cu apă a populaţiei. El susţine că a primit aprobarea unui director de la Institutul Pomicol. În cel mai rău caz, a primit o aprobare verbală, scris în niciun caz, pentru că nu avea nicio abilitate să dea aprobări. Singurii care pot aproba modificarea, sistarea apei sunt cei de la Apă Canal. Iniţial, când am sosit la faţa locului, ni s-a spus că a fost săpat cu acordul primarului de la Mărăcineni, dar totul s-a dovedit neadevărat. Apoi ne-a spus că a primit avizul viceprimarului de la Budeasa, pentru că de acolo este proprietarul terenului. Dar nu are de-a face viceprimarul din Budeasa cu un teren aflat pe raza administrativă a comunei Mărăcineni, nu contează că proprietarul este din Budeasa”.

Lăsaţi-mă cu aiurelile astea în pace!

Am încercat să îl contactăm şi pe Răzvan Popescu- directorul de marketing al Institutului ca să ne explice cum a ajuns să fie implicat în poveste. Apoi, de ce i-a sunat pe şefii de la Apă Canal şi, de ce nu, chiar să ne povestească cum au ajuns să fie luate conducte ale Termoficare 2000 SA pe atunci. Din partea Domnei Sale am primit un răspuns sec: „Lăsaţi-mă cu aiurelile astea în pace, vă rog!”. Şi l-am lăsat, dar ar fi interesant să vedem la ce concluzii ajung instituţiile abilitate să deruleze această anchetă. Ştiţi…cele care „îl cunoşteau” pe domnul Dumitru Radu, omul care, îngrijorat de beleaua în care a ajuns, a venit să găsească vreo modalitate de a scăpa basma curată.

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90