pizzeria sapori  930 122

fanel-proca

Primarul din Berevoesti, din nou in mijlocul unui scandal

Apele sunt din nou tulburi la Berevoesti, comuna condusa de primarul Fanel Broca. Acesta este contestat de mai toata lumea, dar iata ca rezista pe functie, în ciuda tuturor dovezilor pe care consilieri locali sau cetateni le aduc în fata autoritatilor judetene cu privire la presupusa sa activitate necorespunzatoare. De aceasta data, însa, scandalul este declansat de 11 proprietari de terenuri ale caror proprietati sunt afectate de o societate comerciala care exploateaza carbune în zona. În centrul sau se afla tot primarul Fanel Proca…

Atat cetatenii afectati, cat si mai multi consilieri locali din comuna Berevoesti au sesizat recent Prefectura si Agentia Regionala de Mediu, solicitand interventia acestor institutii. Despre ce este vorba? Oamenii acuza faptul ca firma SC COM EUROEXTRACT DC SRL ar exploata ilegal carbune în comuna, cetatenii solicitandu oprirea  exploatarii.
În sesizare se arata ca pe data de 08.02.2011, administratorul SC COM EUROEXTRACT DC SRL Godeni, Maser Willy Marian, a depus o cerere la Primaria Berevoesti, înregistrata cu nr. 581/09.02.2011, prin care solicita aprobare pentru ,,lucrari de exploatare carbune în comuna Berevoesti, judetul Arges, loc „Viziuni”.

Aceasta cerere a fost prezentata consilierului personal si ,,înlocuitorul de drept si de fapt” al primarului, Cornel Chitu, cel care avizeaza favorabil cererea, facand unele mentiuni legate de respectarea prevederilor ,,Legii nr. 50/1991 cu modificarile si completarile ulterioare”, mentiuni care nu au fost pe placul reprezentantilor societatii. Ulterior, reprezentantii SC COM EUROEXTRACT DC SRL au luat legatura cu primarul comunei care le-ar fi dat acordul verbal sa se apuce de lucru pe raspunderea sa.

„În tot acest timp, reprezentantii societatii ar fi trecut la ,,vanarea” proprietarilor de terenuri din perimetrul mentionat, oferindu-le, în baza unor simple chitante de mana, diferite sume de bani, între 3.000 si 5.000 lei, functie de suprafata de teren detinuta, pentru folosirea acestora. (…) Asadar, fara sa încheie acte valabile cu proprietarii de terenuri si fara sa dispuna de aprobarile si avizele prevazute de lege,  SC COM EUROEXTRACT DC SRL a trecut la construirea drumului pietruit catre perimetrul care face obiectul exploatarii de carbune, intrand peste terenurile mai multor cetateni, încalcandu-le abuziv proprietatea si distrugandu-le terenul”, se arata în documentul în care se mai spune ca firma în cauza a cerut apoi eliberarea unui certificat de urbanism pentru exploatarea carbunelui, pe baza unui tabel cu semnaturile proprietarilor pentru chitantele de mana oferite.

„Consideram ca asistam la o adevarata excrocherie din partea firmei si la înselarea proprietarilor de teren, care se vor trezi cu terenurile degradate, fara sa existe vreo posibilitate legala de a cere despagubiri în acest sens, iar comuna se va confrunta din nou cu grave probleme de mediu, generate de complicitatea si iresponsabilitatea unui primar, care nu vrea sa ia atitudine si care, de pe urma acestei afaceri cu carbune, urmareste doar obtinerea de foloase necuvenite. (…)

Extinzand verificarile cu privire la SC COM EUROEXTRACT DC SRL s-au descoperit grave nereguli în activitatea acesteia privind exploatarea carbunelui pe teritoriul comunei învecinate, Godeni. (…)Faptul ca SC COM EUROEXTRACT DC SRL a început executarea de lucrari fara autorizatie si pe teritoriul comunei Berevoesti, în loc sa se preocupe de începerea lucrarilor de reconstructie ecologica a terenului afectat din comuna învecinata, Godeni, arata ca putin îi pasa de masurile stabilite de organele de control, singura preocupare fiind exploatarea rapida si cu orice pret a resurselor de lignit din Berevoesti, fara sa se mai piarda timpul cu aprobari si avize, pe care nu le-a avut nici în alte situatii asemanatoare si totul a decurs fara probleme majore”, mai spun semnatarii adreselor care solicita autoritatilor judetene sa declanseze o ancheta de urgenta în acest caz.

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 POSADA 3