930×122 CAPRA 5

itm

Peste 5.000 de angajati la negru, scosi la lumina

Aplicarea prevederilor noului Cod al Muncii da rezultate spectaculoase din punct de vedere al combaterii muncii la negru. De frica puscariei, patronii se grabesc sa le faca angajatilor contracte de munca, in vreme ce echipe mixte de control strabat judetul de la un capat la altul pentru depistarea angajatilor fara forme legale.

Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare pe 1 mai 2011. De atunci si pana acum, peste 5.000 de contracte de munca au fost inregistrate de patronii din Arges. Asta inseamna 2,5% din totalul contractelor de munca existente in prezent in judet!

Nu exista nicio alta explicatie pentru acest fenomen decat aceea ca patronii se tem de puscarie. Noile prevederi privind munca la negru sunt draconice si i-au bagat in sperieti pe oamenii de afaceri care nu mai sunt dispusi sa isi puna pielea la saramura pentru a fenta statul de cateva sute de lei pe luna.

In urma controalelor, ne-a declarat Ciprian Berevoianu, inspectorul sef al ITM Arges, in judet au fost depistate in 12 zile 15 persoane fara forme legale de angajare. Niciun patron nu risca insa puscaria, pentru ca legea spune ca aceasta pedeapsa se aplica doar in cazul in care la o firma sunt depistati mai mult de 5 angajati fara forme legale.

Domeniile predilecte pentru munca la negru sunt, conform spuselor lui Ciprian Berevoianu, alimentatia publica, activitatile de paza si protectie, respectiv constructiile. De la 1 mai si pana acum au fost derulate 145 de controale mixte (inspectori ITM, politisti, angajati ai Garzii Financiare) iar valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 211.500 de lei.

555×222 grota rece
570 X 90 CAPRA 3