930X122 MAIA

gaura_neagra

Martori la „crima” unei gauri negre

Imaginea traditionala a unei gauri negre este aceea a unei…chestii uriase care absoarbe totul in calea sa si distruge orice. Cel putin, asa ne imaginam acest process. Totusi, adevarul este altul…

 

Astronomii de la NASA au reusit recent sa capteze imagini spectaculoase cu o gaura neagra din galaxia “vecina”, Centaurus A. Imaginile, filmate la o rezolutie extraordinara, ne ajuta sa intelegem mai bine ce se petrece cand o gaura neagra isi face de cap.

Imaginile arata cum materia este atrasa fara speranta catre o gaura neagra din mijlocul galaxiei, dar refuza, sa spunem asa, sa moara « in tacere ».
Din motive necunoscute, erupe in timp ce cade in gaura neagra, expulzand vaste cantitati de particule – asemeni sangelui in cazul unei…crime celeste.

Moartea materiei genereaza unde radio, ceea ce a permis oamenilor de stiinta sa fie martorii evenimentului chiar daca Pamantul se afla la 12 milioane de ani lumina distanta. Desigur, nici de am fi fost mai aproape nu am fi putut face altceva decat sa asistam neputinciosi la « crima ».

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570×90 MAIA