930 x122 grota rece

hartaarges

Miza desfiintarii judetelor. Ce soarta va avea Argesul?

Guvernul condus de Emil Boc are in plan desfiintarea judetelor. In locul acestora ar urma sa apara macro-judete sau regiuni, dar miza nu este numai administrativa. Miza mult mai importanta este cea politica, avand in vedere ca PDL vrea sa se impuna la alegerile locale si parlamentare din 2012.

Conform planurilor Guvernului, Argesul ar urma sa fie inglobat intr-un mega-judet cu Dambovita si cu Valcea sau Prahova. Ramane de vazut insa ce se va intampla din punct de vedere administrativ. Astfel, Pitestiul ar putea fi capitala administrativa a celor 3 judete sau, din contra, argesenii ar putea merge la Targoviste ori la Ploiesti pentru a-si rezolva problemele.

Prin aceste transformari, cateva Consilii Judetene din tara ar disparea si, deci, ar fi eliminate si cateva mii de posturi din administratie. In plus, dominatia USL in plan politic ar fi limitata, la fel ca si puterea baronilor locali. USL are in prezent sanse la a castiga mai multe Consilii Judetene decat PDL, dar prin aceasta miscare PDL si-ar putea crea un avantaj neanticipat de actuala opopzitie.

Masura este luata sub doua pretexte oficiale: eliminarea birocratiei si flexibilitate administrativa, plus necesitatea de a atrage cat mai multe fonduri europene. Fonduri care au mai mari sanse sa vina, spun guvernantii, cand proiectele vizeaza regiuni mai mari ale tarii si nu doar judetele.

Argument care nu tine, cel putin in ceea ce priveste Argesul. Numai SC Apa Canal 2000 SA Pitesti a reusit sa atraga peste 100 de milioane de euro pentru retele noi de apa si canalizare si pentru o groapa de gunoi ecologica, alte 100 de milioane de euro fiind pe drum. Unde exista vointa, pricepere si tenacitate, iata ca se poate sa fie atrase fonduri si fara sa existe megajudete care sa faca, de fapt, jocuri politice.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90