930X122 MAIA

Patrick Ștefan Dobrin

Patrick, viitorul tenisului românesc! Mama acestuia: „Statul nu ne ajută cu nimic!”

Astăzi vi-l prezentăm pe Patrick Ștefan Dobrin (foto), care la aproape 10 ani deține rezultate impresionante în tenis. Tânărul campion, care vrea să-i cale pe urme lui Rafael Nadal, este elev în clasa a III- a A la Școala Gimnaziala Mihai Eminescu (nr 11) din Pitești.

Am avut ocazia să vorbim cu Patrick și să aflăm mai multe despre el, cât și despre planurile lui de viitor.

Pasiunea pentru tenis a început de la grădiniță

Pasiunea pentru tenis a apărut la vârsta de 5 ani și jumătate, atunci când a început să practice acest sport. Antrenoarea sa, Geanina Griguță (foto) a fost cea care i-a văzut potențialul lui Patrick chiar după primele campionate la care micuțul a participat.

Odată cu aceste campionate au apărut și primele medalii.

Pasiunea mea pentru tenis a început la 5 ani și jumătate. La grădinița unde mergeam, se țineau ore de tenis și mi-am dorit să particip și eu. Antrenoarea mea, după câteva luni, a observat că pot mai mult și a hotărât să mă treacă într-o grupă de copii mai avansați, iar de aici a început totul.”, ne-a mărturisit Patrick.

Antrenoarea sa a fost cea care a hotărât să-l înscrie pe băiat la un concurs al Federației Române de Tenis (FRT), la categoria U10 (under 10 ani), deși el avea doar 7 ani jumătate.

Cum talentul nu ține cont de vârstă, Patrick a reușit sa facă față cu brio acestei provocări. A trecut un tur, învingând un băiețel chiar cu 2 ani mai mare decât el.

În 2021, la Campionatele Naționale de Tenis, aflându-se pe minim de vârstă, adică 9 ani, a ajuns până în semifinale la dublu și în primii 16 la simplu. În clasamentul U10 ocupă locul 3. În acest moment, Patrick joacă la un nivel superior, U12 (under 12 ani), unde ocupă locul 45.

Primul concurs internațional – în Palma de Mallorca, Spania

De curând, băiatul a participat la primul lui concurs internațional, care a avut loc în Manacor, Palma de Mallorca, Spania (în perioada 14-20 Martie), concurs de la care s-a întors și cu un trofeu acasă.

Concursul a fost organizat de TEN PRO Global Junior Tour, la Academia Rafa Nadal by Movistar. În competiție au fost înscriși peste 400 de copii din 15 țări.

Patrick a participat la două categorii de vârsta, U10 și U11. Rezultatele obținute au fost impresionate. La U10 a câștigat locul 1, după ce a învins în finală un alt român stabilit acolo, iar în semifinală pe locul 1 din Anglia, la categoria lui de vârstă.

La categoria U11, a pierdut în sferturi cu reprezentantul Serbiei (locul 1 la 11 ani ), în trei seturi. A mai jucat apoi un meci de consolare, pentru locul 5-6 și a câștigat, învingându-l pe un jucător de top 20 din Austria, reușind să obțină locul 5 și la U11.

 

De vorbă cu Patrick

ePitești: Ce îți place cel mai mult la acest sport?

Patrick: „Cel mai mult la tenis îmi place adrenalina pe care o simt în meciuri, sentimentul de a câștiga și faptul că indiferent dacă pierd, am mereu o altă șansă, săptămâna viitoare, când începe un alt turneu.”

ePitești: Când te-ai decis că este momentul să te antrenezi pentru a face performanță?

Patrick: „Pentru că am început devreme să particip la concursuri cu adversari mai mari decât mine, a trebuit să încep repede să mă antrenez din ce în ce mai mult. În medie, pe zi, mă antrenez în jur de 3 ore. Pot să am antrenament și pregătire fizică, sau două antrenamente. Pe vară, mă voi antrena și mai mult.”

Patrick alături de jucătoarea de tenis Irina Bara

Deși pasiunea sa este tenisul, Patrick acordă foarte multă atenție și școlii. 

ePitești: Cum este relația cu școala? Care este materia ta preferată?

Patrick: „Relația mea cu școala este foarte bună! Deși lipsesc destul de mult, doamna învățătoare Mariana Babusi, domnul director Haiducu și ceilalți profesori mă înțeleg și mă susțin. Am noroc de o doamnă învățătoare foarte implicată, de la care înțeleg foarte bine ce ne explică, chiar din clasă. Materia mea preferată este matematica!”

Idolul și jucătorul său favorit este Rafael Nadal, drept pentru care, așa cum menționam mai sus, este hotărât să-i calce pe urme. Talentul și ambiția sunt cele mai mari atuuri ale lui Patrick în lupta ca visul să devină realitate.

Patrick: „Idolul meu este Rafael Nadal! Îl admir pentru lovituri, pentru faptul că nu renunță niciodată și pentru că este mereu corect! Visez să ajung ca Rafa și o să muncesc pentru asta!”

DESPRE GREUTĂȚILE DIN SPATELE PERFORMANȚEI

Pentru că am vrut să aflăm și cum văd părinții greutățile tenisului de performanță, am stat de vorbă și cu mama lui Patrick.

ePitești: Cum ați reacționat când fiul dumneavoastră v-a spus că vrea să facă performanță în acest sport?

Mama lui Patrick, Livia Dobrin: „Atunci când Patrick ne-a spus că ar vrea să facă tenis mai mult și mai des, pentru performanță, nu am avut altă variantă, decât să acceptăm. Îl vedeam atât de dornic, încât nu exista alt răspuns. Este un copil foarte ambițios, competitiv și perfecționist. Fiecare însușire în parte, ar fi o calitate. Toate împreună, reprezintă o provocare pentru antrenoarea lui, pentru că, de multe ori, el cere prea mult de la el.”

Pentru evoluțiile de pe teren, pe lângă antrenamentele la tenis, Patrick are nevoie atât de pregătire fizică, cât și mentală. În spatele micului campion se află o adevărată ”armată”.

ePitești: Unde își face antrenamentele? Cine îi este antrenor și cât de greu a fost să-l găsiți?

Mama lui Patrick, Livia Dobrin: „Geanina Griguță este antrenoarea lui de tenis încă de la început. Am avut noroc pentru că se înțeleg și se completează perfect! Ea îi înțelege foarte bine trăirile, e răbdătoare și știe cum să îl calmeze în situațiile critice.

Pe lângă antrenamentele de tenis, Patrick se pregătește și fizic cu Bogdan Gheorghe, de trei ori pe săptămână, dar și mental, cu psihologul Ioan Popoviciu. Îi mulțumim foarte mult domnului psiholog pentru că a acceptat să lucreze cu el chiar dacă avea doar 9 ani, pentru că l-a ajutat enorm!”

ePitești: Vorbiți-ne puțin despre cum văd părinții greutățile tenisului de performanță. Spre exemplu, cât costă o rachetă sau un echipament complet? De unde îl cumpărați?

Mama lui Patrick, Livia Dobrin: „Tenisul este un sport costisitor, într-adevăr! Costuri însemnând antrenamente, chirii la terenuri, rachete, racordaje, echipamente, taxe la turnee și deplasări (motorina sau cazări). De exemplu, o racheta costă aproximativ 250 de euro și el are nevoie de 3 la fel.

Rupe racordajul la o rachetă, la maxim 2 săptămâni, 80 ron costă să îl schimbăm. Pe iarnă, chiriile la balon pentru o oră jumătate pot ajunge și la 150 de lei. La care se adaugă costul antrenamentului. Un echipament complet poate să ajungă la 100 euro sau mai mult.

Iar ce ține de turnee, orice turneu ne costă în jur de 1000 de lei, dacă nu ne deplasăm prea departe, cât să luăm și cazare. Patrick are cel puțin două pe lună… așa ca da, sunt costuri mari. Dar pentru noi, acum încep cu adevărat eforturile, pentru că urmează turneele internaționale!”

„Statul nu ne ajută cu nimic!”

ePitești: Primiți vreun ajutor financiar din partea statului?

Mama lui Patrick, Livia Dobrin: „Pe noi, statul nu ne ajută cu absolut nimic. Avem noroc cu familia și prietenii foarte apropiați care îl susțin și cred în Patrick.”

ePitești: Cum vedeți evoluția sa de până acum? V-ați așteptat să aibă rezultate așa de bune?

Mama lui Patrick, Livia Dobrin: „Noi suntem foarte mulțumiți de evoluția lui de până acum! Crește pe zi ce trece și reușește să ne surprindă mereu! Vă vom ține la curent cu reușitele ce vor urma!”

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90