pizzeria sapori  930 122

defrisare_padure

Davidescu invins de Asociatia Zamfiresti

Pitesti. 02 august 2010.
Din Parc National asa cum intentioneaza primarul Tudor Pendiuc sa transforme Padurea Trivale, aceasta ajunge sa semene mai mult cu un parc residential de vile si constructii extravagante. Daca pana acum se defrisa in baza unor titluri de proprietatate si a unor avize obtinute in mod cel putin discutabil, in prezent se taie padurea cu aviz de la directorul Regiei Silvice Nationale in baza ordinului de ministru. Astfel “Asociatia Padurea Zamfiresti” se lupta de aproximativ doi ani sa obtina aprobarea pentru defrisarea unei suprafete de 5.000 mp in Padurea Trivale, iar perseverenta si presiunile lor au dat roade.

Desi s-a lovit de refuzul autoritatilor judetene, respectiv Ocolul Silvic Pitesti, Directia Silvica Arges sau chiar Prefectura Arges, reprezentantii Asociatiei Padurea Zamfiresti au mers efectiv pana in panzele albe reusind sa obtina din partea directorului Regiei Nationale a Padurilor un aviz favorabil. Astfel, pe adresa Institutiei Prefectului cat si pe cea a Directiei Silvice Arges au sosit instiintarile, sau mai bine zis ordinele sefului padurilor din Romania care cere in mod expres autoritatilor argesene sa inceapa imediat marcarea zonei si a arborilor care vor trebui taiati. Nici in aceste conditii, prefectul Davidescu, nu intelege cum un iubitor al padurii si al naturii poate da un asemenea ordin, mai ales ca ca cei doi se cunosc destul de bine si provin din partea aceluiasi partid si spune ca va cauta solutii sa impiedice defrisarea a 5.000 mp in Padurea Trivale.
Ca sa obtina dezlegare pentru a-si defrisa bucatelele de padure, proprietarii sau cum¬pa¬ratorii au gasit tot felul de tertipuri. Cum este infiintarea asociatiilor de proprietari de padure care au intocmit proiecte de construire a unor cartiere de locuinte. Asociatia de proprietari de padure Zamfiresti, patronata de Dan Capatana,cuprinde un numar de 23 membri persoane publice care detin functii importante in administratie, politie sau politica si se intinde pe o suprafata de 4,477 ha. In baza unui ordin al fostului ministru Ilie Sarbu Asociatia Zamfiresti a facut constant presiuni sub intentia de a construe un drum. Drumul va avea o lungimea totala de 500 m, iar costurile se vor ridica la peste 200.000 de euro. In realitate, drumul va asigura accesul la construirea unui complex de vile care se va intinde pe 4,5 hectare de padure care ar urma de asemenea sa fie defrișata. Pentru acest drum privat insa, reprezentantii Asociatiei au trecut insa peste autoritatile silvice și au ajuns direct la minister care a semnat ordinul de defrișare și de construire a drumului. Directorul Directiei Silvice Arges, inginerul Ion Dobrinoiu, spune ca documentatia de scoatere de terenuri din fondul forestier și defrișarea acestora, fost intocmita chiar de catre fostul sau coleg de la ICAS, Georgian Frigura. La ora actuala, a mai aparut un proiect de defrisare a suprafetei de 4,3 ha, din totalul de 9,7 ha, suprafata detinuta de SC Pro Civitas, patronul fiind un italian pe nume Pelino Tobias. Toti proprietarii actuali solicita avize si aprobari de defrisare, unii dintre acestia facand presiuni asupra autoritatilor judetene si ameninta cu actionarea in instanta si daune cominatorii.
Majoritatea celor care au revendicat suprafate din Parcul Trivale sunt din Mosoaia, Micesti, sau Poiana Lacului. De cele mai multe ori cei care au reusit sa obtina titlul de proprietate asupra unui teren impadurit au taiat copacii fara sa tina cont de restrictiile impuse de legea care spune ca terenurile impadurite pot fi defrisate pe o portiune mai mare de 200 de metri patrati.
Desi suprafata de 430 de hectare a parcului Trivale nu poate fi theoretic retrocedata Directia Silvica Arges a emis de-a lungul anilor avize de defrisare si punei in posesie in baza a nenumarate titluri de improprietarire emise de primariile din jurul Pitestiului si nu numai. In prezent, peste 140 de hectare din totalul de 430 hectare ale Parcului Trivale au trecut in domeniu privat prin diverse metote aflate la limita legii sau chiar in mod abuziv, iar mai bine de jumatare din cele peste 2000 de hectare de teren forestier al intregii padurii Trivale au fost retrocedate.

{loadposition inside}

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
eurial 570×90