New Profesional Consult 930 x 122

calorifer

Persoanele care stau la bloc vor fi obligate să-și schimbe contoarele și repartitoarele de căldură

Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de lege repus în dezbatere de autorități, la exact un an de la apariție.

Citiți și: Decizie crucială! Ce se întâmplă cu ajutoarele de încălzire

În acest sens, începând cu data în care proiectul va intra în vigoare, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate.

Proiectul de lege de la Ministerul Energiei vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie”, stabilește, în primă fază, proiectul de lege. Contorizarea vizează, de asemenea, și consumatorii finali de gaze naturale.

Citiți și: Se dau noi vouchere în valoare de aproximativ 5.000 € pentru oameni!

Apoi, proiectul mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte, dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire ori alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, trebuie instalate contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie.

Foto descriptiv

NOR CURIER 555×222

Comentarii

12 comentarii

  • Un patriot spune:

    Dar la blocuri de ce nu se aplica proiecte oe bani europeni pentru contorizare gaze, cum este la reabilitare! Se vor incalzi la gaze multi, dar va plati tot blocul egal.

  • Obbi C spune:

    Ce vrea sa insemne consumul de răcire?

  • Marchis Marian spune:

    De ce suntem obligați??? dacă în calcul se iau doar aparatele de măsură montate de furnizori la întrarea în clădire (interese???)

  • Cristian spune:

    Precis se mai trage un tun și va fi aduse de un importator unic cumnatul unui mare mahar. Ce este tâmpenia asta de a obliga,am stat 10 ani in Spania și nu am văzut așa ceva pe calorifer,atâta timp cât există ceasuri de consum individuale și la bloc,dar tâmpenia cea mai mare este să pună și cei care au gaze,când există coboară de gaze.

  • Racelescu spune:

    Totul platit de populatie.

  • Denisa spune:

    Cea mai mare porcarie , pentru noi prostii care acceptam orice.Este contor la intrarea in bloc, de ce trebuie sa mai platim bani pentru niste firme , sa-i imbogatim pe ” unii” ? Daca vecinul nu sta in apartament si inchide caloriferul , peretele se raceste si eu platesc mai mult…ca sa nu mai vorbim de cei care or sa „aranjeze ” contoarele…o mare mizerie…

  • Violeta Nicolae spune:

    De ce repartitoarele se monteza in partea de sus a caloriferului si nu la jumatatea lui? Si de ce trebuie sa platim pe langa agent termic si cititorul si listarea consumurilor citite, sunt costuri in plus pe care le suportam tot noi si servicii pe care nu le-am cerut.

  • Rotaru Constantin spune:

    Verificați țevile deviate la subsoluri și pereții îndreptați cu rigips in apartamente și apoi măriți preturile , este o cauză unii fura iar alții plătesc și la construcțiile care se fac noi se vinde cu utilitățile pe gratis , îmi cer scuze dar asta este politica unii fura iar alții plătesc

  • Alexu spune:

    care e acuratețea unui repartitor? abateri de pana la 50% fata de un contor! o lege cu dedicație pentru firmele ce cotizează la PNL.

  • Cenusoiu Valentin spune:

    Mai pe romaneste spus: atunci cand afara sunt -10grade si termoenergetica nu trimite caldura si apa calda,se cheama ca este consum de racire,nu-i asa?

  • Ionescu stef spune:

    Nu este legal sa obligi în proprietar să face ceva in proprietatea sa. Contoarele nu exprima corect consumul de apa rece/ calda. La blocurile de locuințe pornești robinetul de apă și aștepți,consumând, minute in șir până primești apa rece/ calda. Nu sunt realizate tehnic,la blocurile mai vechi de 10 ani, circuite cu conducte in buclă, cu returul circuitului apei . Până nu se fac modificările tehnice contoarele sunt neconforme. Dreapta politica la guvernare sprijină ,dezinteresat”firmele de jupuire a populației.

  • Veliant Vasile spune:

    Din punctul meu de vedere,toate consumurile dintr-un apartament ar trebui contorizate separat,nu la grămadă(paușal).În acest fel fiecare va plăti,(cu aproximație) ceea ce consumă,indiferent de numărul de persoane trecute la întreținere.Acum toată ziua intră și ies persoane necunoscute cu toate că la întrarea pe scară avem 2 uși cu deschidere prin interfon!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3