930×122 CAPRA 5

cutremur

(AUDIO/VIDEO) 43 DE ANI DE LA MARELE CUTREMUR

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la marele cutremur din seara zilei de 4 martie 1977. Produs la ora 21:22 în zona seismică Vrancea, la o adâncime de aproximativ 100 de kilometri, cutremurul a avut o magnitudine de 7.2 grade pe scara Richter și a durat 55 de secunde (alte surse spun că 56 de secunde).

Citiți și: Cutremure într-o zonă total neobișnuită! Date oficiale

Vuietul din momentul producerii marelui cutremur a fost captat de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii Române, în pauza unui concert. Este singura înregistrare audio a momentului:

Citiți și: Trei cutremure în aproximativ o jumătate de oră!

Bilanțul oficial a fost unul catastrofal: aproape 33.000 de locuințe distruse, 1.570 de morți (1.578 potrivit altor surse), 11.300 de răniți și pagube materiale de două miliarde de dolari.

De departe cel mai crunt a fost lovit Bucureștiul (foto). În Capitală în devastatorul cutremur din urmă cu 43 de ani și-au pierdut viața și personalități, printre care actorul Toma Caragiu, cântăreața Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț și scriitorii Anatol E. Baconsky și Alexandru Ivasiuc.

În timpul cutremurului dictatorul Nicolae Ceaușescu se afla în vizită oficială în Nigeria, revenind în țară imediat după ce a primit cumplita veste.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș a prezentat o situație a blocurilor de locuințe din Pitești care necesită expertizare tehnică pentru încadrarea lor în clasele de risc seismic (AICI, subiectul pe larg). (Sursă video: youtube.com, sursă foto: Flickr/Dragoș Toma) 

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90