930×122 CAPRA 5

alunecări de teren

PERICOL! MASIVE ALUNECĂRI DE TEREN ÎN AREFU (GALERIE FOTO)

Am primit pe adresa redacției un e-mail prin care suntem informați despre masive alunecări de teren în Arefu, comună din nord-vestul Argeșului, la limita cu județul Sibiu, localitate în care se află și celebra Cetate Poenari.

Citiți și: Argeș. Accident grav, cu victimă, azi-noapte!

Din declarațiile martorilor, citați de autorii e-mail-ului, autori care semnează „Comuna Arefu”, alunecările de teren ar fi început în urmă cu 5-6 luni, continuând să modifice și în prezent structura solului. S-au produs pe suprafața unor grădini și a unei părți a terenului comunal, incluzând și o parte a pădurii. În proximitatea terenului afectat se află o singură casă, deocamdată, subliniem, deocamdată, neafectată. Estimativ, suprafața afectată de alunecările de teren ar fi de circa 12 hectare.

„Alunecările de teren din comuna Arefu nu par să dea mari bătăi de cap autorităților locale sau celor județene. Astfel, dezastrul s-ar putea extinde, punând în pericol drumurile comunale și gospodăriile locuitorilor.

Citiți și: Argeș. Pericol maxim la munte!

Daunele provocate proprietarilor de terenuri afectate nu au fost estimate, așa cum nici cauza acestui flagel nu a fost determinată. În aceste condiții viața locuitorilor unei zone turistice atestată oficial pare să se deruleze într-o altă epocă.

Cercetând cu atenție zona, se poate observa deasupra adânciturilor, în locul din care pare a fi pornit alunecarea, capătul unei conducte de apă care fusese îngropată înainte ca evenimentele ce au schimbat relieful să se desfășoare. Presupunând că prin această conductă ar fi fost deversat excedentul de apă dintr-un bazin de colectare, este posibil ca din cauza infiltrațiilor să fi fost afectată stabilitatea dealului, care s-a surpat.

Rămâne întrebarea: unde este deversat acum excedentul de apă?”, scrie într-un site făcut special pentru a atrage atenția asupra alunecărilor de teren din Arefu: https://areful.wordpress.com/.

Așteptăm și noi o reacție urgentă din partea Prefecturii, a Consiliului Județean și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Faptul că autoritățile nu au făcut public până acum dezastrul din comuna Arefu ridică serioase semne de întrebare. Are cineva interesul să mușamalizeze cazul?

Eco moto 555×222

Comentarii

Un comentariu

  • voiticristian@yahoo.com spune:

    Buna ziua,

    Va multumesc pentru articolul scris si a faptului ca ati luat atitudine !!!
    Ma numesc Cristian V., din Bucuresti si sunt un proprietar de teren afectat de catre alunecarea de teren. Am cumparat proprietatea de la numarul 367, Punctul Acasa, Arefu, in urma cu exact 1 an, iar in august 2013 am luat la cunostiinta primele semne privind inceperea surparilor. Nu am fost ingrijorat pentru ca nu se prevestea un asemenea dezastru ca cel actual, redat foarte bine in pozele publicate de dvs.
    Am fost de Pasti 2015 si am vazut dezastrul.
    Aflu, acum, ca surparea ar putea fi si din cauza infiltratiilor de la o conducta de la rezervorul de apa al Comunei.
    Ipoteza privind existenta unei conducte de deversare a apei in surplus din rezervorul de apa potabila al Comunei imi ridica un semn de intrebare si anume daca Primaria a avut autorizatie sa faca asemenea lucrare ?
    Va rog sa imi spuneti ce demersuri ar trebui sa fac la Primarie, in atentia primarului si ce ar trebui sa faca Primaria in aceasta situatie ?
    Probabil pot exista si alte infiltratii de la rezervorul de apa, care este in vecinatatea terenului meu, pentru ca se pare ca este o lucrare prost facuta si e posibil ca in viitorul apropiat sa se surpe TOT dealul cu tot cu case si vecini.

    Multumesc,
    Cristian V.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90