- Publicat de: Ionela Iordachita
- 9-08-2021, ora 15:36
- Știri
Atacatorii cibernetici te pot lăsa fără niciun ban prin aplicația WhatsApp
Conform unui comunicat al Kaspersky, în cel de-al doilea trimestru al anului 2021, atacatorii au folosit întreruperea frecventă a lanțurilor de aprovizionare și a serviciilor de mail, pentru a fura banii și detaliile cardului de credit ale utilizatorilor.
Citiți și: „Prietenii” te înșală pe WhatsApp și te lasă fără mii de lei!Aceștia au încercat să-i convingă pe utilizatori să deschisă link-uri de phishing (conceptul face referire la o tentativă frauduloasă de a-ți fura datele de autentificare de pe diverse site-uri folosind pagini web foarte similare cu cele originale) și au devenit mult mai abili în localizarea mail-urilor de tip spam.
SCHEME DE FRAUDĂ PE WHATSAPP
Potrivit Economica.net, un alt truc nou al atacatorilor, folosit în ultimul trimestru, a fost spam-ul trimis prin aplicaţia WhatsApp, prin care se solicitau sume mici de bani. Aceste escrocherii au implicat mai multe scheme diferite precum:
Citiți și: Telefoanele pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 2025. Lista completă– sondaje de opinie prin care utilizatorii trebuiau să trimită mesaje către mai multe persoane de contact pentru a primi un premiu;
– câștigarea unor premii – utilizatorii au fost anunţaţi că au câştigat deja un premiu mare, tot ce trebuiau să facă pentru a-l primi era plata unei mici taxe;
– link-uri pentru aplicaţii false de mesagerie WhatsApp, fiind puşi în pericol prin descărcarea programelor malware.
PENTRU A NU FI VICTIMA ACESTOR ESCROCHERII, EXPERȚII RECOMANDĂ:
– Verificaţi link-urile înainte de a face click. Plasaţi cursorul peste link pentru a previzualiza adresa URL şi căutaţi greşeli de ortografie sau alte nereguli.
– Chiar dacă un mesaj sau o scrisoare a venit de la unul dintre cei mai buni prieteni ai dvs, ţineţi cont că şi conturile lor ar fi putut fi sparte. Rămâneţi precaut în orice situaţie. Chiar dacă un mesaj pare prietenos, trataţi cu atenţie link-urile şi documentele.
– Este mai bine să nu accesaţi deloc link-urile din e-mail-uri. În schimb, puteţi deschide un fişier sau o fereastră nouă şi puteţi introduce manual adresa URL a băncii sau a altui site care vă interesează.
– Instalaţi o soluţie de securitate de încredere, precum Kaspersky Internet Security, şi urmaţi recomandările acesteia. Apoi, soluţiile sigure vor rezolva automat majoritatea problemelor şi vă vor alerta dacă este necesar.
– Verificaţi adresa expeditorului. Majoritatea mesajelor spam provin de la adrese de e-mail care nu au sens – de exemplu, amazondeals@tX94002222aitx2.com sau ceva similar. Plasând cursorul peste numele expeditorului, care poate fi scris în mod ciudat, puteţi vedea adresa de e-mail completă. Dacă nu sunteţi sigur că o adresă de e-mail este legitimă, o puteţi introduce într-un motor de căutare pentru a verifica.
– Luaţi în considerare ce tip de informaţii sunt solicitate. Companiile legitime nu vă contactează din senin prin e-mail-uri nesolicitate pentru a vă cere informaţii personale, cum ar fi detaliile bancare sau ale cardului de credit şi aşa mai departe.
– Aveţi grijă dacă mesajul vă induce sentimentul de a rezolva urgent situaţia menţionată. Atacatorii încearcă adesea să exercite presiune creând un „sentiment de urgenţă”. De exemplu, mesajul poate conţine cuvinte precum „urgent” sau „acţiune imediată necesară” – pentru a vă obliga să acţionaţi.
– Verificarea din punct de vedere gramatical şi ortografic este modalitatea eficientă de a identifica un atacator. Erorile de scriere şi gramatică sunt semnalele principale că este vorba de o schemă de fraudă. La fel şi frazele ciudate sau sintaxa neobişnuită, care ar putea fi rezultatul unor traduceri automate.
Foto descriptiv: unica.ro