Kaia 930 x 120

sancțiuni ciobani

Ciobanii, la un pas de a deveni infractori. Riscă ani de închisoare

Guvernul a decis! Ciobanii care îngroapă sau ard lâna riscă amenzi sau chiar închisoarea.

Guvernul a decis că incendierea și îngroparea deșeurilor sunt fapte penale și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 5 ani, potrivit stirileprotv.ro.

Zilele acestea, ciobanii români tund peste 10 milioane de oi, câte avem în țară, şi de la fiecare obțin aproximativ două kilograme de lână.

Oierii reușesc cu greu să valorifice acest produs, care odinioară îi făcea bogați, iar acum, potrivit legii, nu pot arunca lâna nici măcar la gunoi. Astfel că, ciobanii trebuie să cheltuiască bani ca să scape de ea.

Marioara Gătej, comisar general la Garda Națională de Mediu avertizează oierii că nu mai pot arunca lâna la gunoi și nici nu o pot arde:

„Nu puteți să o aruncați la gunoi. Lâna este considerată, conform legislației, un subprodus de origine animală. Ar trebui, pentru o gestionare corectă, să meargă către o unitate autorizată de incinerare.”

În România mai există doar câteva centre care transformă lâna, iar o astfel de operațiune costă 800 de lei pe tonă, la care se adaugă și transportul, încă 500 de lei.

Făcând un calcul rapid, la o turmă de 1.000 de oi, cheltuiala fermierului pentru a scăpa de lână depășește 2.000 de lei.

Foto descriptiv: Digi24

PIZZERIA SAPORI 555 222
570×90 MAIA