NOR CURIER 930X122

pensii

Vești îngrijorătoare privind banii a milioane de români!

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), indicatorul cel mai important din perspectiva cotizantului la fondurile private de pensii, a scăzut până la nivelul înregistrat în septembrie-octombrie 2020, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), informează Economica.net.

Citiți și: Anunțul zilei pentru milioane de români!

În termeni simpli, asta înseamnă că cei 8 milioane de contribuitori la pilonul II de pensii (peste 100.000 în Argeș) au, astăzi, în medie, tot atâția bani în conturi cât aveau în urmă cu doi ani.

În medie, după cum se poate vedea urmărind graficul dinamic cu nivelul VUAN, fondurile s-au întors undeva la nivelului lunilor septembrie-octombrie 2020, pierzând de la începutul acestui an tot ce reușiseră să acumuleze ca randament din 2020 și până la finalul lui 2021.

Citiți și: Pensiile, schimbare semnificativă în luna mai! Anunțul făcut azi de oficialități

Pe 18 iulie 2022, valoarea medie a VUAN pentru toate cele 7 fonduri era la aproximativ 25,5, în timp ce pe maxim, înregistrat la jumătatea lui iulie 2021, VUAN atinsese peste 28 de puncte.

Așadar, un calcul simplu arată că un contribuabil care are 1.000 de unități de fond a pierdut, pe medie, circa 3.000 de lei din contul de pensie, în ultimul an. De menționat că variațiile sunt diferite de la fond la fond, însă și că suma este marcată drept pierdere față de anul trecut doar de cei care ies la pensie în această perioadă, pentru ceilalți fiind doar o valoarea orientativă, în condițiile în care randamentele pozitive este posibil să revină în timp.

Totuși, nu ne aflăm încă l cel mai redus nivel al VUAN din ultimii ani, acesta fiind atins la jumătatea lunii martie 2020, în contextul carantinei impuse de pandemia de COVID 19.

Foto descriptiv

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90