930×122 CAPRA 5

buletine de identitate

Obligatoriu! Data până la care toți românii trebuie să-și schimbe buletinul

Obligatoriu! Data până la care toți românii trebuie să-și schimbe buletinul

Citiți și: Cărți de identitate cu CIP, înainte de alegeri: Modificări masive

Uniunea Europeană impune noi reguli stricte privind cărțile de identitate.

Iar Direcția Generală de Evidență a Persoanelor (DGEP) atrage atenția asupra importanței respectării termenelor de valabilitate ale documentelor de identitate.

Citiți și: APROAPE 2.000 DE PITEȘTENI ȘI-AU PIERDUT CĂRȚILE DE IDENTITATE ANUL TRECUT

În funcție de vârstă, noile reglementări stabilesc diferite termene de valabilitate pentru cărțile de identitate, conform cu cerințele impuse de Uniunea Europeană:

 – Tinerii cu vârste între 14 și 18 ani:

Pentru această categorie, cărțile de identitate vor avea o valabilitate de 4 ani.

Acest termen mai scurt este stabilit pentru a ține cont de schimbările frecvente ale aspectului fizic în perioada adolescenței.

 – Adulții tineri cu vârste între 18 și 25 de ani:

Cărțile de identitate pentru această categorie vor fi emise cu o valabilitate de 7 ani, luând în considerare stabilitatea relativă a trăsăturilor fizice în această perioadă a vieții.

 – Persoanele de peste 25 de ani:

Cărțile de identitate emise după 2 august 2021 vor fi valabile până la 3 august 2031.

Această durată extinsă se aliniază la cerințele Regulamentului (UE) nr. 2019/1157, care are ca scop standardizarea și întărirea securității documentelor de identitate în întreaga Uniune Europeană.

Eliminarea treptată a buletinelor actuale

Actualele buletine vor fi eliminate treptat, rămânând valabile până la expirarea datei menționate pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

După această dată, cetățenii vor trebui să solicite noi cărți de identitate care respectă noile standarde europene, scrie evz.ro.

Principalul avantaj al acestor modificări este creșterea securității cărților de identitate, care vor include elemente avansate de siguranță pentru a preveni fraudele și falsificările.

Obligatoriu! Data până la care toți românii trebuie să-și schimbe buletinul

De asemenea, noile norme asigură o uniformitate sporită la nivelul documentelor emise în întreaga Uniune Europeană, facilitând astfel călătoriile și interacțiunile administrative între statele membre.

Ce urmează pentru cetățeni?

Cetățenii români trebuie să fie atenți la datele de expirare ale cărților de identitate și să respecte noile termene pentru reînnoirea documentelor.

Pentru cei care vor călători sau vor avea nevoie de identificare oficială după 3 august 2031, este esențial să dețină documente conforme cu noul standard Euro.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Foto: Descriptiv

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 CAPRA 3