New Profesional Consult 930 x 122

buletine

Toate cărțile de identitate expiră la această dată

Toate cărțile de identitate expiră la această dată

Citiți și: Ambasada SUA din România cere „prudență sporită”: Informații despre posibile „amenințări”

Începând cu 3 august 2031, cărțile de identitate (buletinele) emise în formatul vechi nu vor mai fi valabile în România.

Și nici în restul Uniunii Europene, transmite digi24.ro.

Citiți și: Paradox în România! Apa mai scumpă decât berea!

Această dată marchează finalul perioadei de tranziție către noul format de carte electronică de identitate și carte de identitate simplă.

Vor deveni standard pe întreg teritoriul european.

Noul tip de carte electronică de identitate va aduce mai multe schimbări, atât ca dimensiuni, cât și ca funcționalitate.

Aceasta va fi similară unui card bancar, ușor de transportat, și va include elemente de securitate modernizate.

În plus, cartea electronică de identitate va prelua și funcția cardului național de sănătate.

Va simplifica accesul la servicii medicale pentru cetățeni.

Până la 3 august 2031, românii care dețin actualul format de carte de identitate o pot utiliza până la data expirării înscrisă pe document, dar nu mai târziu de această dată-limită.

Scopul principal al acestei schimbări este creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și alinierea la standardele unitare stabilite pentru cetățenii UE.

Autoritățile recomandă românilor să urmărească datele de expirare ale cărților de identitate actuale și să se pregătească din timp pentru trecerea la noul format, pentru a evita neplăceri legate de valabilitatea documentelor.

Toate cărțile de identitate expiră la această dată

De la data începerii proiectului cărții de identitate electronice (02.08.2021) și până la finalizarea implementării acestuia la nivelul întregii țări, toate cărțile de identitate simple (buletinul) se vor emite cu termen maxim de valabilitate 03.08.2031.

Acest termen este reglementat de art. 5 al. 1 din REGULAMENTUL (UE) 2019/1157 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne, conform sursei citate.

Puteți lăsa comentarii la acest articol pe Facebook.

555 X 222 CAPRA
570 X 90 POSADA 3