930×122 POSADA 5

cutremur_japonia-3

Cutremur de 7,1 în Japonia, la o lună după dezastrul din 11 martie

Un nou seism puternic a zguduit în această dimineață nordul-estul Japoniei. O alertă de tsunami emisă după cutremur a fost ulterior ridicată. Seismul vine la o lună de la dezastrul care a lovit țara pe 11 martie.

Potrivit Institutului de geofizică al SUA (USGS), cutremurul a avut magnitudinea de 7,1 şi, cu epicentrul în prefectura Fukushima, la o adâncime de doar 10 kilometri.

 

Oficialii Tokio Electric Power (Tepco), compania care operează centrala nucleară Fukushima, au anunțat că angajații de la fața locului au fost evacuați imediat după cutremur. Tepco a precizat că nicio problemă nouă nu a fost înregistrată la centrală după cutremurul de azi. Potrivit agenţiei nipone Jiji însă, din cauza cutremurului, la cel puțin două reactoare a fost întreruptă electricitatea.

Tepco a anunțat ulterior că întreruperea electricității a oprit operațiunile de pompare a apei în reactoarele 1, 2 și 3 ale centralei pentru 50 de minute. Operațiunile de pompare au fost între timp repornite.

Joia trecută, un seism cu aceeași magnitudine a ucis patru oameni și a rănit peste o sută.

Zona de evacuare de la Fukushima, extinsă

Astăzi se împlinește o lună de la catastrofa care a schimbat iremediabil Japonia. Pe 11 martie, un cutremur de 9 grade, urmat de valuri tsunami pe până la 10 metri au devastat nord-estul Japoniei, lăsând în urmă peisaje de coșmar. Aritmetica dezastrului indică aproape 28.000 de de morți și dispăruți, orașe distruse și pierderi de miliarde de euro.

Criza de la centrala nucleară Fukushima, grav afectată de seism și tsunami, nu s-a încheiat încă. Tehnicienii centralei nucleare Fukushima au început joi să pompeze azot pentru a preveni o explozie la reactoarele avariate.

Azi, guvernul japonez a decis să extindă zona de evacuare în jurul centralei de la Fukushima, în prezent stabilită pe o rază de 20 de kilometri în jurul obiectivului. Specialiștii americani au indicat încă de acum câteva săptămâni că această extindere este necesară.

Autoritățile nipone au precizat că măsura este luată în urma măsurătorilor care au arătat că nivelul de radiații din zonă este ridicat. Premierul japonez a declarat că evacuările vor avea loc în următoarea lună și că vor viza chiar și localități aflate la 40 de kilometri depărtare de centrala Fukushima.

Sursa: evz.ro

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 POSADA 3