În perioada 1-9 martie, românii respectă una dintre cele mai vechi tradiții populare, cunoscută sub numele de Babele de martie.
Această credință spune că fiecare persoană își poate alege o zi dintre primele nouă ale lunii, iar în funcție de vremea din ziua respectivă, așa îi va fi norocul și starea de spirit pentru întregul an.
Originea tradiției și legenda Babei Dochia
Tradiția Babelor este strâns legată de legenda Babei Dochia, un personaj mitologic românesc asociat cu venirea primăverii.
Conform folclorului, Baba Dochia avea o noră pe care o trata cu asprime.
Într-o zi de 1 martie, i-a dat fetei o lână neagră, spunându-i să o spele până când va deveni albă.
Supărată, fata s-a dus la râu, unde, după multe încercări zadarnice, a fost ajutată de un înger care i-a oferit o floare albă pentru a reuși.
Când fata s-a întors acasă cu floarea, Baba Dochia a crezut că a sosit primăvara și a plecat cu oile pe munte.
Legenda Babelor din martie: Ce zi să alegi ca să-ți meargă bine tot anul
Pe parcursul celor nouă zile, Baba Dochia și-a dat jos cojoacele, unul câte unul, din cauza vremii schimbătoare. Însă, în ultima zi, a venit un ger năprasnic, iar Baba Dochia a înghețat și s-a transformat în stâncă. Se spune că această legendă explică instabilitatea vremii de la începutul lunii martie și este legată de formațiunile stâncoase cunoscute sub numele de Babele din Munții Bucegi, Ceahlău și Buzău.
Ce semnifică ziua aleasă ca „babă”
Conform tradiției, vremea din ziua aleasă de fiecare persoană drept „babă” indică norocul și starea sa de spirit pentru tot anul:
- Dacă este soare, persoana va avea un an plin de bucurie, liniște sufletească și noroc.
- Dacă este înnorat sau mohorât, anul va fi marcat de provocări și greutăți.
- Dacă plouă sau ninge, se spune că acea persoană va avea parte de bogăție și prosperitate.
Cum se alege „baba”
Alegerea zilei poate fi făcută fie la întâmplare, fie în funcție de data de naștere. Există două metode de calcul:
- Pentru cei născuți între 1 și 9 ale lunii, baba se alege direct conform datei de naștere (ex: cineva născut pe 4 aprilie va avea baba pe 4 martie).
- Pentru cei născuți după data de 9, se face suma cifrelor zilei de naștere (ex: pentru cineva născut pe 23 mai, 2+3=5, deci baba va fi pe 5 martie).
O tradiție vie în cultura românească
Chiar dacă suntem în era modernă, tradiția Babelor de martie continuă să fie respectată de mulți români, mai ales în mediul rural. Babele reprezintă o combinație între mitologie, superstiție și observație a naturii, reflectând legătura profundă dintre om și ritmurile anotimpurilor.
În fiecare an, oamenii privesc cu interes spre cer în zilele Babelor, sperând la o zi senină care să le prezică un an plin de împliniri și bucurii.
Sursă: protv.ro