263×587 MAIA

Rutina de seară pentru un somn odihnitor: ce activități să strecori în program

Rutina de seară pentru un somn odihnitor: ce activități să strecori în program

Un somn bun îţi aduce mai mult decât o stare fresh şi energie. De fapt, somnul este un proces ce stă la baza funcţionarii corecte a organismului, ceea ce înseamnă că atunci când nu dormi bine, corpul suferă.

HerasMed (930 x 122 px)
HerasMed (555 x 222 px)

Somnul de calitate înseamnă sănătate şi asigură buna funcţionare a întregului organism, de la sistemul nervos şi până la cel cardiovascular.

Din păcate, o mulţime de factori externi pot influenţa calitatea somnului, de la stresul cotidian şi până la dietă sau nivelul de sedentarism. Astfel, este esenţial să acorzi atenţie stilului de viaţă pe care îl adopţi şi mai ales să îţi creezi o rutină de seară care să faciliteze odihna.

Ca să îţi fie mai uşor să pui la cale o rutină de seară bine structurată, ţi-am pregătit câteva idei uşor de pus în aplicare, numai bune pentru un somn dulce şi o stare generală de bine:

De ce contează rutina de seară?

Cum somnul sta la baza sănătăţii tale, să îţi creezi o rutină ce facilitează odihna şi îţi pregăteşte organismul pentru relaxare, astfel încât somnul să se instaleze uşor, devine un must. Fără somn organismul tău nu se poate recupera după activităţile de zi cu zi, ceea ce înseamnă atât suferinţă la nivel psihic, cât şi la nivel fizic.

Când acorzi atenţie rutinii de seară, nu doar somnul se poate imbuntatati, ci şi starea ta generală. O rutină de seară atent creată te poate ajuta să îţi limpezeşti gândurile, să gestionezi mai uşor stresul şi să te ancorezi în prezent, lăsând deoparte grijile legate de ce a fost sau ce va fi.

Rutina de seară pentru un somn odihnitor

Activități esențiale pentru un somn bun

Când vine vorba de somn şi relaxare, fiecare persoană are propriile sale preferinţe şi obiceiuri, iar asta este absolut normal. Totuşi, există anumite reguli ce ţin de igiena somnului, mai exact un set de practici des întâlnite ce pot facilita relaxarea înainte de culcare şi să te ajute să te odihneşti bine:

Eurial 930 x 122
[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
  • Fără ecrane – Lumina albastră pe care o produc tabletele, telefoanele şi televizoarele poate interfera cu producţia de melatonină, acel hormon implicat în reglarea ciclului somn-veghe. Dacă îţi doreşti să te odihneşti mai bine, încearcă să eviţi ecranele cu cel puţin 30 de minute înainte de somn.
  • O saltea de pat potrivită – Salteaua de pat contează când vine vorba de calitatea somnului. Spre exemplu, există studii care arată ca saltelele de pat cu fermitate medie pot îmbunătăţi calitatea somnului. Binteles, este esenţial să alegi o saltea de pat potrivită nevoilor tale, care să-ţi ofere confort. Fie că este o saltea de pat 80×200, fie că e o saltea de pat 160×200, optează pentru un model de calitate, care să te ajute să te odihneşti cum se cuvine.
  • Temperatura potrivită – O temperatură ambiantă prea scăzută sau prea ridicată poate afecta somnul. E o idee bună să setezi o temperatură optimă în camera în care dormi, de preferat situată undeva între 16 şi 20 de grade Celsius.
  • Un orar de somn. Ca să te bucuri de un somn odihnitor noapte de noapte, e bine să ai un program de odihnă. Mai exact, să te culci la aceeaşi oră seara şi să te trezeşti la aceeaşi oră dimineaţa.

Somnul de calitate este o necesitate, nu un moft sau un răsfăţ. Exact cum avem nevoie de hrană bună pentru a supravieţui şi pentru ca organismul să funcţioneze corect, la fel avem nevoie şi de somn.

Rutina de seară pentru un somn odihnitor: ce activități să strecori în program

De aceea, să ai o rutină de seară echilibrată, care să faciliteze relaxarea, reprezintă o metodă minunată de a îmbunătăţi calitatea somnului. Încearcă să stai departe de ecrane înainte de culcare, setează o temperatură optimă în dormitor, formează-ţi un orar de somn şi include în ecuaţie şi activităţi relaxante, precum lectura sau meditaţia.

De asemenea, dacă suferi de insomnii sau alte afecţiuni legate de somn, indiferent că sunt însoţite sau nu de alte simptome, consultă medicul de familie sau medicul specialist.

[236x587px]TârgDeJucării_epitesti