Donaris 930 x 122

Si eu am fost tentat cu marijuana

afi_sau_anufi Eram in Olanda, la Amsterdam, cand am fost tentat pentru prima data sa trag dintr-o tigara cu marijuana. Acolo gasesti foarte repede asa ceva. Exista asa-numitele coffee-shopuri, in care – in urma unei intelegeri cu politia – esti liber sa consumi acest drog socotit usor. Poti fuma marijuana, poti manca o prajitura cu marijuana. Si nici nu costa mult: 4 sau maximum 5 euro, adica pretul unei “Heineken” servite la terasele insirate de-a lungul canalelor din oras.
Unii dintre colegii mei de grup au “postit” o astfel de tigara, apoi si pe-a doua. Cuiva i s-a facut rau. S-a albit la fata si colegii l-au scos la aer. Ceilalti aveau o stare euforica, manifestata prin gesturi destul de crispate si prin rictusuri. Cel putin doi au revenit in acelasi loc si a doua zi si a treia zi. Nu stiu cat simteau nevoia si cat era teribilism in ceea ce faceau. Inclin, totusi, sa cred ca le placea. E foarte usor sa te apuci de droguri, nu numai in Olanda, acolo unde gasesti cannabis, sa zicem, si in colturi special amenajate in magazine. Si Romania e plina de asa ceva. De traficanti de stupefiante, din pacate, nu ducem lipsa. Numai ca la noi, spre deosebire de tara “nebuna” de la Marea Nordului, tentatia este parca mult mai mare poate si pentru faptul ca avem de-a face cu substante interzise de lege. Vorba ceea: fructul oprit parca e mai dulce…
N-as fi scris aceste lucruri daca n-as fi auzit ce a facut zilele trecute, la Vila “Florica”, marea noastra sportiva Ruxandra Dragomir. Alarmata de cresterea numarului de toxicomani, tineri, in special, presedinta Federatiei Romane de Tenis, pitesteanca de-a noastra, a propus testarea antidrog a elevilor de liceu. Dupa ce a ascultat dramele a doi detinuti de la Penitenciarul Colibasi, cazuti la varsta adolescentei in capcana consumului de cocaina, Ruxandra Dragomir a spus ca va propune Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului sa faca demersuri pentru ca liceele din Romania sa fie dotate cu teste antidoping.
Sunt de cativa ani buni in presa, dar, ma credeti sau nu, astfel de initiative serioase care-si propun efecte atat de… sanatoase, intalnesti foarte rar din partea unui oficial. Intre noi fie vorba, nu cred ca un asemenea demers are sorti de izbanda la vreme de criza economica, mai ales ca astfel de teste presupun o cheltuiala serioasa. Iar politicienii nostri sunt, mai mereu, pe alta strada… Au alegeri parlamentare si prezindentiale, au de lucru…
Sunt insa intru totul de acord cu propunerea Ruxandrei Dragomir. Mai ales ca ea vine din partea unei sportive care stie ca fara vicii, fara droguri, un om este mai curat, mai sanatos, mai performant. Iar o natiune este mai puternica.
Acest editorial poate fi citit si in numarul de joi, 14 mai 2009, in cotidianul „Argesul”

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3