930 x122 grota rece

deces

A murit o mare personalitate! Mesaj dureros transmis de apropiați

A murit o mare personalitate! Mesaj dureros transmis de apropiați

Citiți și: Sfârșit tragic! Munții au mai făcut o victimă

Regizorul Ion-Ardeal Ieremia a decedat. Victimă a unei boli neiertătoare, Ion-Ardeal a murit ieri, 2 ianuarie 2024, anunță Teatrul Național Timișoara.

„Ion-Ardeal Ieremia și-a legat întreaga viață de Teatrul Național. Născut la Oradea, trăiește în Timișoara de la 9 ani.

Citiți și: Breaking News! Este doliu! A murit unul dintre cei mai valoroși români

Fiu de regizor, și-a petrecut copilăria în culisele teatrului. A absolvit un liceu cu profil real ale cărui rigori le-a resimțit ca pe o „pereche de pantofi străină”, după cum spunea el însuși.

A absolvit în 1995 secția regie teatru a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Tumultuos, generos, intempestiv, neliniștit, cu o inteligență ascuțită, Ion-Ardeal Ieremia a urmat – nu fără să-și pună întrebări care l-au urmărit mereu – aceeași profesie ca cea a tatălui său.

Cariera lui, începută la Teatrul Național din Târgu-Mureș și continuată, următorii 28 de ani, la Naționalul timișorean, a demonstrat că identitatea sa artistică îi aparține pe de-a-ntregul.

Spectacolele sale, de la prima montare – Femeia-șarpe de Carlo Gozzi, până la cea din urmă – Săptămâna luminată de Mihail Săulescu purtându-i amprenta unică.

(…)

A murit o mare personalitate! Mesaj dureros transmis de apropiați

Ion-Ardeal Ieremia a fost o prezență integră și efervescentă a Timișoarei și a Teatrului Național pentru care a luptat în toate modurile pe care le-a putut imagina.

Ca artist, ca locuitor al orașului, dar și din poziția de consilier municipal.

Și, mai apoi, din cea de secretar de stat în Ministerul Culturii.

Ion-Ardeal Ieremia a fost o personalitate profund implicată și o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate: cultura.

Teatrul Național din Timișoara a beneficiat aproape trei decenii de spiritul, de inteligența și de loialitatea sa, iar pentru asta îi vom fi recunoscători mereu.

Îndurerați, stupefiați, prietenii și colegii săi din Teatrul Național rămân de-acum cu amintirea lui. Odihnească în pace”, a transmis colectivul teatrului.

Foto interior și info: Teatrul Național Timișoara

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3