Eurial 930 x 122

draghici

Mircea Drăghici: „Guvernul Ponta își respectă angajamentul: descentralizare cu asigurarea resurselor financiare”

Chestorul Camerei Deputaților, Mircea Drăghici, afirmă că descentralizarea va fi făcută prin asigurarea integrală a resurselor financiare către autoritățile publice și locale.

Deputatul PSD de Argeș precizează că modul în care va fi realizat procesul de transfer al competenţelor şi instituţiilor către autorităţile locale este vital pentru dezvoltarea pe viitor, atât la nivel local, cât și național. „Toate aceste instituții vor trece în competența autorităților locale, cu excepția organismelor de control și inspecție de la fiecare minister. Vor fi în continuare discuții pe marginea descentralizării care va fi făcută la Ministerul Muncii, precum și la Ministerul de Interne. Vor fi consultări cu partenerii noștri liberali, la nivel ministerial, dar și cu autoritățile locale. Există decizia politică pentru această descentralizare! Acest proces ar fi trebuit făcut în urmă cu mai mulți ani, dar guvernarea PDL nu a dorit să le ofere putere comunităților și autorităților publice.

Banii vor fi transferaţi către autorităţile locale prin anexă distinctă în legea bugetului de stat pe fiecare judeţ sau autoritate locală în parte, cel puţin pentru 2014. Așa cum s-a angajat în programul de guvernare, Executivul Ponta va asigura, pe lângă competențe și atribuții, și sursele de finanțare reglementate prin lege și cuprinse în legea bugetului de stat pe 2014. Nu vrem să repetăm greșeala făcută de foștii guvernanți, care au dat, de exemplu, spitalele în administrarea autorităților locale, dar nu și fondurile necesare. Autoritățile locale știu cel mai bine care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile și pot identifica și aplica rapid soluții la ele. În plus, crește gradul de autonomie al autorităților locale, iar pentru cetățean acest lucru înseamnă că își poate obține orice document necesar într-un timp mult mai scurt și cu mai puține cheltuieli. Descentralizarea, așa cum o propune Guvernul Ponta, înseamnă un pas important spre reducerea birocratizării, în contextul în care, acolo unde vor fi identificate oportunități, procesul de descentralizare va continua și anul viitor”, afirmă Mircea Drăghici.

Amintim că de la Ministerul Sănătăţii vor trece la consiliile judeţene Direcţia Judeţeană de Sănătate, Centrele Judeţene de Aparatură Medicală, Centrele de Diagnostic şi Tratament și Centrele Medicale şi Ambulatorii de Specialitate. De la Ministerul Agriculturii vor fi descentralizate actualele Direcţii Agricole Judeţene, fără unitatea fitosanitară, Oficiile Judeţene de Studii Pedologice şi Agrofizice și Casele Agronomului. Camerele Agricole se vor reuni într-o structură care se va numi Oficiul Judeţean Agricol, structură care va funcționa sub autoritatea Consiliului Judeţean. De la Ministerul Mediului vor fi trecute la consiliile judeţene Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului și Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură, iar administrarea plajelor turistice, maritime şi fluviale, a plajelor râurilor, pârâurilor şi a altor structuri va fi transferată la autorităţile locale.

De la Ministerul Tineretului şi Sportului vor trece la autorităţile locale Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor, care vor fi transferate în domeniul public al judeţului sau al localităţii, după caz. De la Ministerul Transporturilor vor fi descentralizate administrarea porturilor fluviale şi s-a convenit ca Metroul să treacă sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. De la Ministerul Educației, la rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se va adăuga învăţământul tehnic şi profesional, în care consiliile locale vor avea competenţe în organizarea reţelei şcolare. Palatele şi cluburile copiilor vor trece din domeniul public în domeniul public local sau judeţean, după caz, iar Cluburile Sportive Şcolare vor trece în autoritatea consiliilor locale sau judeţene.

555 X 222 CAPRA
570 X 90 POSADA 3