NOR CURIER 930X122

microhidrocentrale01

Presa centrala a pus ochii pe baietii destepti din energie Badea si Visoiu

Afacerile cu energie din Argeş au atras atenţia şi presei naţionale. Jurnalul Naţional a prezentat un amplu material despre ceea ce condiseră a fi un adevărat dezastru ecologic realizat de „băieţii deştepţi din energi” în judeţul nostru.

 

Este vorba mai exact despre 10 microhidrocentrale pe care Gheorghe Badea şi Valentin Vişoiu, prin firma Imob Expert Consulting le construiesc pe pârârurile Capra, Buda şi Otic, afluenţii râului Argeş, într-o arie protejată, încadrată în reţeaua Natura 2000, ca sit de importanţă comunitară. Proiectul a fost elaborat de Aqua-Invest SRL, iar finanţarea este asigurată de CEC Bank.

 

Pe hârtie e cu obligaţii, pe teren e jale

Conform acordurilor de mediu eliberate de Agenţia pentru Protecţia Mediului, „Se interzice amplasarea directă pe sol a materialelor de construcţie şi a deşeurilor, depozitarea temporarară a acestora se va face doar după impermebealizarea suprafeţelor respective cu folie de polietilenă. Şantierul, drumurile de acces provizoriu şi toate suprafeţele al căror înveliş vegetal a fost afectat vor fi renaturate adecvat şi redate folosinţei lor iniţiale, sub atenta îndrumare a unui biolog, pentru a se evita introducerea de specii noi în aria vizată de proiect. Constructorul se va obliga să reducă volumul lucrărilor în perioada de reproducere a păstrăvului”, însă nimeni un a mai verifac să vadă şi ce se întâmplă pe teren în realitate. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu s-au deplasat ulterior pe cele trei prâuri, unde au constatat că deşeurile sunt depozitate anapoda. Drept dovadă, societatea Imob Expert Consulting a fost amendată contravenţional cu 20.000 de lei.

ONG-urile au făcut front comun

O echipă de experţi din cadrul Asociaţiei Române de Mediu (ARM) care a vizitat recent şantierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale a constatat că pe pârâul Otic a fost instalată deja conducta prin care va trece apa necesară microhidrocentralelor, iar pe râul Capra lucrările sunt în plină desfăşurare. Numai că lucrările au dus la afectarea gravă a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantităţilor mari de materii în suspensie, a utilizării de materiale explozive pentru derocări şi executării lucrărilor cu utilaje şi echipamente direct în albia râurilor. Experţii susţin că au fost degradate şi malurile şi au fost afectate zonelor de reproducere a păstrăvului.

Împotriva proiectului care se derulează în Făgăraş s-au răsculat 20 de organizaţii neguvernamentale şi asociaţii de pescari sportivi care i-au transmis ministrului Mediului un protest în legătură cu dezastrul care are loc din judeţul nostrum, dovedind cum sunt încălcate cele mai elementare norme de mediu într-o arie protejată la nivel european. Aceştia susţin că „lucrările au cauzat deja, în mod inevitabil, distrugerea populaţiei salmonicole de păstrăv indigen, în proporţie de peste 90%, cu imposibilitatea refacerii naturale a speciei, deoarece debitele de apă în zona de reproducere a acesteia vor fi insuficiente atât timp cât, din aceasta zonă, se captează peste 90% din debitul mediu multianual al râurilor. Este evidentă afectarea iremediabilă a tuturor speciilor prezente în zonă”.

Planuri de extindere

Gheorghe Badea doreşte să amenajeze patru microhidorcentrale şi pe râul Topolog, prin firma Water Power Clean SRL. Proiectul, şi el contestat de experţi şi de ONG-uri ar urma să fie început de la anul, iar după finalizarea lucrărilor cele două ansambluri hidroenergetice vor fi conectate la reţeaua naţională de transport a energiei electrice.

Prefectura va face control

Prefectul de Argeş Gheorghe Davidescu susţine că se va implica în a descoperi cum de au fost eliberate atât de uşor avizele de mediu în condiţiile în care astfel de amenajări distrug mediul înconjurător. Cu atât mai mult cu cât zona este sub protecţie. „Salut această anchetă din mai multe motive. Cunosc cel mai bine situaţia. Aceste microhidorcentrale nu fac altceva decât să producă dezechilibre în mediu, apele de munte şi populaţia acvatică. Cum au fost eliberate totuşi avizele de la Mediu, este o întrebare pe care mi-am pus-o şi eu şi vreau să văd ce avize au primit. Ştiu cât de greu se obţin în general şi cred că pentru aceste microhidorcentrale au fost eliberate mult cu prea mare uşurinţă. Voi emite un ordin pentru a vedea cum s-a derulat această operaţiune”, a afirmat prefectul.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90