930×122 CAPRA 5

    primariiii

    Primarii l-au injurat pe Boc pentru ca risca sa piarda proiectele

    Pitesti. 31 iulie 2009.
    Saptamana aceasta, autoritatile judetene si primarii s-au dat peste cap ca sa reuseasca sa obtina avize pentru 20 de proiecte pe care primarii au fost nevoiti sa le modifice, dupa ce Guvernul a introdus schimbari in Ghidul solicitantului, pe masura 3.22, care vizeaza investitia in dezvoltarea mediului rural. Culmea este ca primarii s-au chinuit degeaba sa alerge pentru a fi siguri ca proiectele lor vor primi finantari. Asta pentru ca vineri seara, la ora 22, premierul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a modificat din nou criteriile de eligibilitate, cu influenta majora in punctajul pe care proiectele il primesc. Au mai fost acordate in plus 10 puncte la gradul de saracie. Si cum Argesul este cotat printre judetele bogate, masura a creat stupefactie printre primari, mai ales ca proiectele trebuiau depuse ieri, la ora 12. Deci, nu mai aveau ce modificari sa mai faca. Din cele peste 50 de proiecte pe care Argesul le va depunde, doar pentru 10 primarii aceasta modificare, facuta pe nepusa masa, este avantajoasa. Azi, primarii au facut tambalau la D.A.D.R., nemultumiti de ceea ce s-a intamplat. Erau convinsi ca, pentru multi dintre ei, aceasta schimbare din pix inseamna proiecte care, cu mare noroc, vor fi acceptate in transa urmatoare, nici acum. Asta inseamna timp pierdut, munca in zadar, drumuri batute degeaba prin Pitesti si Targoviste, ba chiar si la Bucuresti si, mai ales, inseamna ca Guvernul si-a batut practic joc de banii dati pe elaborarea proiectului si pe consultanta. Unele primari chiar s-au imprumutat pentru a avea bani sa faca aceste proiecte. In ultima instanta, aceasta schimbare a regurilor jocului inainte de linia de sosire, va insemna, ceea ce este cel mai grav, ca cetatenii din aproape 40 de comune din Arges, nu vor beneficia de investitii importante. Primarul de la albota, Ion Dumitru, aproape ca a facut o criza de nervi: “Este incredibil. Stau ore in sir degeaba si nu ma baga nimeni in seama. Cum sa iau avizul? M-am dus peste el si i-am trantit dosarul pe masa! M-ai aveam sa i-l dau in cap, ca sa il vada!, a exclamat nervos, in timp ce iesea de la D.A.D.R. Problema este ca aseara au dat o directiva, iarasi au modificat punctajul de saracie. Ai sa vezi Moldova cum era pe timpul lui Stefan cel Mare, iar judetul Arges cum era pe timpul lui Matei Basarab. Nu eram deloc bogati atunci, eram saraci ai dracu`!”, spunea, nemultumit, “Ducele” de Albota. “Ne-au innebunit! De doua luni nu mai stim ce e prin primarie. Stam sa luam de peste tot avize sia cum neam trezit cu aceasta modificare. Eu ce pot sa spun. macar sa am satisfactia ca va fi acceptat, chiar daca nu voi primi finantare. Sa pot sa spun ca mi-am facut treaba asa cum a trebuit, desi am alergat degeaba doua luni de zile. Asta e. Muncim degeaba, pentru ca pierdem tot!”, spuneau alti primari.

    Radu Vasilica: Sunt primari care au facut greva foamei ca sa primeasca avize
    Alaturi de primari a venit si deputatul P.S.D. Radu Vasilica. Evident ca primarii, indiferent de culoare politica, si-au manifestat nemultumirea rapid. “Este ceva ce nu mai putem intelege. Au pus trei puncte in plus la gradul de saracie, care, pentru multe proiecte, pot fi decisive. Sunt vreo zece comune care sunt avantajate, dar restul…In general, pentru Arges, se poate scoate un punctaj maxim de 69 de puncte, cei care vor pierde din cauza criteriului de saracie vor scoate, probabil maximum 66 de puncte. Asata daca au poriectul facut excelent. Sincer sa fiu, eu nu mai inteleg, nici nu a fost cineva in stare sa imi explice cum este posibil sa se aplice acest grad de saracie. Primarul de la Barla mi se plangea ca la el nu a existat acest avantaj al gradului de saracie, asa cum a beneficiat, de exemplu, Stalpeniul. Nu stiu care sunt criteriile acestui grad de saracie. Nu stiu cine stie! Nu mai spun ca primarii s-au lovit de o indiferenta crasa in privinta avizelor pe care trebuia sa le obtina de la institutii. Primarul de la Budeasa a facut greva foamei pe scarile de la Agentia de Mediu pana a primit avizul, desi toti directorii au fost rugati sa actioneze rapid. La Targoviste, cand se duc, primarii sunt tratati ca pe ultimele animale. Adica, am senzatia ca acesti oameni pur si simplu nu vor sa ajute, desi sunt platiti pentru asta, ca in comune sa ajunga bani europeni. Este pacat, ar fi si mai mare pacat ca acesti bani sa se dea pe criterii politice, pentru ca ajungi sa te gandesti si la asa ceva, daca se iau decizii de acest gen. Primarii, majoritatea lor, si-au facut treaba bine. Este pacat mai ales pentru comunitati. Nu te poti juca chiar asa cu vietile oamenilor. Nu le poti refuza dreptul sa aiba apa in sat! Sunt criterii absolu aleatorii pe care se lucreaza”, a spus deputatul P.S.D.

    Explicatie simpla: Nu sunt bani!
    Consiliul Judetean a incercat sa ajute cat a putut de mult primariile, si prin consultanta si prin asocieri, pentru cresterea punctajului, in aceste proiecte. Presedintele C.J. Arges, Constatin Nicolescu, a incercat sa explice mult mai pragmatic situatia: sunt bani putini, de aceea va conta mult si ce este in afara proiectelor. “Problema aceasta a gradului de saracie este inca in discutie. O sa vedem la Bucuresti cum ne vom bate ca sa obtinem cat mai multe finantari, acolo se da batalia. Important pentru primari era sa aiba proecte bine elaborate. Argesul are 52 de proiecte depuse, iar la nivel national intra in competitie 850. Problema este ca bani sunt doar pentru 250 de proiecte. Valoarea maxima de finantare pe proiect este de 2 milioane euro, dar media este de 1,5 milioane euro. Atunci este clar ca revine o medie de 6 proiecte eligibile pe judet. Eu cred ca, daca vom primi finantari pentru cel mult 10 proiecte, este mare lucru. Primarii si-au facut treaba, avem proiecte bune, dar sunt si elemente colaterale si o serie de criterii pe care cei din comisie le pastreaza pentru a departaja aceste proiecte. Nu sunt bani, asa ca trebuie sa suportam si acest mod de lucru”, a explicat Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90