New Profesional Consult 930 x 122

gov

Promisiuni multe pentru Arges de la guvernul Boc

Bucuresti. 15 iulie 2009. Guvernul Romaniei.
Presedintele C.J. Arges, Constatin Nicolescu, prefectul Marcel Proca si primarul Tudor Pendiuc au participat ieri la sedinta de Guvern, prima la care a participat si noul ministru al Tineretului si Sportului, Sorina Placinta. Alaturi de conducerea judetului Arges, la sedinta a fost invitata si cea a judetului Suceava. Discutiile au vizat in principal trei componente: absorbtia fondurilor europene si stadiul actual al proiectelor cu privire la acest domeniu; investitiile publice in infrastructura si in alte domenii atat din resurse bugetare centrale, cat si din resurse judetene sau locale; situatia fondurilor de pre-aderare – PHARE, SAPARD, ISPA – (unde sunt intarzieri si unde exista riscul de a exista) financiare si de a discuta de la caz la caz, problema termenului de 31 iulie pentru masura 322 pe agricultura, unde expira ultimul termen pentru o suma de aproape 700 de milioane de euro. Pentru a evita nedepunerea de catre autoritati locale sau de catre alti agenti a documentatiilor, premierul Emil Boc a cerut sa se urgenteze, atat la Inspectoratul de Stat in Constructii, la agentiile de mediu, cat si celelalte autoritati care dau avize, permiterea celor care depun proiecte sa nu iasa din termen. Ulterior, reprezentantii celor doua judete au putut sa isi prezinte probleme cu care se confrunta.

Pogea vine la Pitesti
pendiuc1 Conducerea judetului a plecat destul de satisfacuta de discutiile purtate timp de mai bine de o ora si jumatate cu ministrii si cu premierul Emil Boc. Desigur, cu sperante mai mari in ajustarea unor probleme legislative si tehnice, decat in a primi bani rapid. Tudor Pendiuc a anunatat ca, in privinta intarzierilor de la programele I.S.P.A., ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, va ajunge maine in Pitesti. Primarul Pitestiului a precizat si ca s-au facut pasi importanti in privinta preluarii cabinetelor medicale scolare. Pendiuc sustine ca, din discutiile cu ministrii, are incredere ca, in curand, administratia locala va putea face angajari de personal, cel putin la serviciile nou infiintate, ceea ce ar presupune, cel putin in privinta Serviciului Public de Termoficare, ca vor putea fi angajati o serie de specialisti care nu au facut parte din conducerea Termoficarii.

Promisiuni multe, bani mai putini
nicos Presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, sustine ca a fost “o dezbatere foarte buna pentru noi, autoritatile locale si judetene, pentru ca ministrii au putut vedea ca sunt zone unde se credea ca totul decurge normal, insa la nivelul administratiilor locale apar permanent probleme”. Nicolescu a subliniat ca, in contextul in care vistieria guvernului este destul de goala, accentul se va pune pe accesare de fonduri, in special pe baza proiectelor destinate programelor europene. In acest sens, s-a solicitat simplificarea mecanismelor pentru aprobarea proiectelor pentru finantari. S-a cerut clarificarea modului in care trebuie respectate conditiile impuse de ghidurile cu proceduri, dar si sincronizarea dintre autoritatile locale si cele centrale, avand in vedere ca unele termene de la ministere sunt decalate, ajungandu-se astfel la intarzieri. Argesul a prezentat o situatie a stadiului lucrarilor la scoli, lucrari incepute in ultimii doi ani, si a cerut fonduri pentru finalizarea lucrarilor. Urgenta de 200 miliarde lei pentru zone afectate de inundatii Presedintele C.J. Arges a solicitat si gasirea unor solutii- fie majorarea dreptului de cofinantare, fie alocarea unor fonduri mai mari catre administratii judetene- astfel incat Consiliile Judetene sa poata cofinanta mai multe proiecte. In privinta problemei termice, marti va avea loc o sedinta la care vor fi convocati toti factorii de decizie pentru a fi identificate solutiile de remediere a situatiei sistemului centralizat de termoficare din intreaga tara. Consiliul Judetean a cerut si fonduri pentru finalizarea lucrarilor pana in toamna la diferite unitati de invatamant. Argesul are 26 de proiecte care ar trebui finalizate pe Ordonanta 7- alimentari cu apa, dar si alte proiecte pe Ordonanta 577- amenajare de drumuri si apa-canal- pentru care s-au solicitat fonduri. De asemenea, au fost ceruti bani pentru reabilitari in localitatile afectate de inundatii in ultimii ani. Constantin Nicolescu a afirmat ca este nevoie urgenta de aproximativ 200 de miliarde lei vechi in acest sens, pentru mai multe alunecari de teren, drumuri si podete afectate. La Ciofrangeni, in acest moment, opt case si un drum au fost afectate de alunecari de teren. Printre solicitarile inaintate de reprezentantii administratiei argesene, se regasesc si implicarea in sistemul de garantare a creditelor, fiind criticate bancile ca nu respecta termenii incheiati cu Guvernul. S-a cerut si o implicare mai mare pentru a impune Electrica sa fie mai cooperanta in proiectele de dezvoltare a retelelor de electricitate, la fel si societatilor care au legatura cu alimentarile cu gaze.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3