930 x122 grota rece

    canal2

    Vrea sa faca avere de pe urma domeniului public

    Mircea Burcea, un pitestean care a cumparat un teren pe strada 1 Decembrie 1918 (peste drum de fostul cinema Lumina), este in razboi cu Primaria Pitesti si cu Apa Canal. El a dat in judecata autoritatile solicitand mutarea unei retele de canalizare de pe terenul sau sau plata unei chirii pentru reteaua respectiva. La randul lor, autoritatile locale sustin ca proprietarul terenului nu le-a lasat sa faca interventii pentru securizarea gurii de canal – avand in vedere desele refulari fecaloide din cauza infundarii misterioase a canalului -, dar si ca ar urmari sa obtina avantaje materiale de pe urma unei retele care este de utilitate publica pentru care autoritatile ar avea drept de servitute gratuita. Totul a pornit chiar in urma unor sesizari ale cetateanului Mircea Burcea.

    „Canalul era infundat intentionat”
    Mihail Sandulescu, seful departamentului Retele Apa si Canal de la societatea pitesteana, afirma ca deversarile din acest canal ar fi fost, de fapt, provocate prin infundarea cu buna stiinta a canalului. „In urma reclamatiilor sale, Garda de Mediu ne-a impus efectuarea unor lucrari. Domnul Burcea nu ne-a permis accesul pe terenul domniei sale, in ciuda faptului ca a primit de la Primarie somatii.

    La ultimul control am gasit multe carpe in canal. Noi avem in amonte de aceasta gura de canal un grilaj si nu avea cum sa se infunde mai jos. Canalul era infundat intentionat, nu stim de catre cine. In cele din urma, ne-a lasat sa securizam gura de canal (am betonat acolo) iar in scurt timp vom reface si suprafata initiala, vom pune piatra concasata”, ne-a declarat Mihail Sandulescu.

    „Nu pot beneficia de teren, desi platesc impozite pentru el”
    La randul sau, Mircea Burcea sustine ca le-a permis accesul pentru a fi posibila igienizarea terenului, dar si ca nu renunta la pretentiile sale. „Eu platesc impozite pe toata suprafata terenului, dar nu pot beneficia de el. Eu vreau sa construiesc acolo ceva.

    Legea spune ca atunci cand sunt retele pe un teren, proprietarii retelelor (n.r. Primaria este proprietar al retelelor, Apa Canal este administrator) sunt obligati sa plateasca despagubiri. Cei de la Primarie mi-au zis mereu ca isi muta canalul de acolo, dar m-au dus cu vorba. Situatia nu se poate rezolva decat prin mutarea canalului, prin construirea altuia, cel existent fiind subdimensionat”, sustine Mircea Burcea.

    „Avem drept de servitute gratuita”
    In contractul de vanzare-cumparare a terenului in cauza era trecut faptul ca acest teren ar fi liber de sarcini. Nu este cazul, insa, din moment ce pe teren trece si o retea a termoficarii cu care de asemenea Mircea Burcea se afla in conflict.

    „Domnul Burcea vrea sa mutam noi retelele de apa si canal sau cere chirie la pretul zonei, desi nu a cuantificat inca pretentiile. Dar aceste retele sunt de domeniu public, avem drept de servitute gratuita, drept care este inviolabil. Am mai avut astfel de procese si am castigat, legea este de partea noastra”, ne-a declarat, la randul sau, Dumitru Nicola, seful serviciului juridic de la Apa Canal 2000 SA Pitesti.

    Se naste o intrebare: ce s-ar intampla daca toti cei care au astfel de retele pe terenul lor ar cere despagubiri, chirii sau mutarea lor? Pitestiul ar arata ca un teren minat, pur si simplu, iar investitiile ar fi uriase, fara acoperire din punct de vedere al resurselor. Tocmai de aceea, sustin autoritatile, legiuitorii au prevazut clar dreptul de servitute gratuita.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90