pizzeria-sapori-italia 263 587

Alertă: Un nou coronavirus descoperit în China stârnește temeri

Alertă: Un nou coronavirus descoperit în China stârnește temeri

Un nou coronavirus, considerat suficient de puternic pentru a se răspândi la oameni, a fost descoperit în China, stârnind temeri că istoria pandemiei de Covid-19 s-ar putea repeta, notează publicația dailymail.co.uk (Nota redacției – DailyMail.co.uk este site-ul oficial al tabloidului britanic Daily Mail, cunoscut pentru știri și subiecte virale de actualitate. Este unul dintre cele mai vizitate portaluri de știri)

Eurial 930 x 122
[555x222px]TârgDeJucării_epitesti

O echipă de cercetători de la controversatul Institut de Virologie din Wuhan a identificat noua tulpină în lilieci.

Virusul, denumit HKU5-CoV-2, este similar cu SARS-CoV-2, agentul patogen responsabil pentru pandemia de Covid-19, dar are o legătură și mai strânsă cu MERS, un alt coronavirus letal care ucide până la o treime dintre cei infectați.

Alertă: Un nou coronavirusVirusul poate pătrunde în celulele umane

Descoperirea a fost condusă de virologul Shi Zhengli, supranumită „Batwoman” pentru cercetările sale asupra coronavirusurilor.

Studiul, publicat în revista Cell, arată că HKU5-CoV-2 poate infecta celulele umane printr-un mecanism similar cu SARS-CoV-2.

Oamenii de știință chinezi avertizează că acest virus prezintă un „risc ridicat de transmitere la oameni”, fie direct, fie prin intermediul altor specii animale.

Pericolul transmiterii între specii

HKU5-CoV-2 face parte din familia merbecovirusurilor, grup de virusuri descoperite în lilieci, dar care au fost detectate și la nurci și pangolini. Pangolinii au fost considerați posibili intermediari ai SARS-CoV-2 între lilieci și oameni.

Cercetătorii subliniază că această nouă tulpină „are un potențial ridicat de a infecta mai multe specii”, ceea ce ar putea favoriza transmiterea către oameni.

pizzeria sapori  930 122
555 X 222 CAPRA

O descoperire care alimentează teoriile despre scurgerile din laborator

Studiul a fost realizat de Institutul de Virologie din Wuhan, aflat în centrul controversei privind originea Covid-19.

În timp ce pandemia a fost atribuită oficial unei transmiteri zoonotice (de la animale la oameni), unele agenții de informații americane susțin, cu „încredere scăzută”, că virusul ar fi putut scăpa accidental din laborator.

În cazul SARS și MERS, s-a demonstrat clar că virusurile s-au transmis de la animale la oameni. Totuși, în cazul Covid-19, gazdele intermediare rămân necunoscute, ceea ce alimentează suspiciunile și investigațiile.

Ce urmează?Alertă: Un nou coronavirus descoperit în China stârnește temeri

Chiar dacă noul virus prezintă un risc de transmitere între specii, cercetătorii recunosc că potențialul său de a se răspândi la oameni necesită investigații suplimentare.

Până atunci, HKU5-CoV-2 reprezintă un nou avertisment asupra pericolelor virusurilor emergente și a importanței monitorizării lor atente pentru a preveni o posibilă pandemie viitoare.

Sursă: dailymail.co.uk

[236x587px]TârgDeJucării_epitesti